Anna Kinberg Batra tvingas lämna – flyttas till Regeringskansliet

Regeringen har inte längre förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Efter hård kritik tvingas den tidigare moderatledaren nu lämna posten. I stället flyttas hon till Regeringskansliet där hon fortsatt kan tjäna miljonbelopp fram till 2029.

Anna Kinberg Batra placeras nu i Regeringskansliet, med bibehållen lön, tills att hennes förordnande tar slut i februari 2029.
Anna Kinberg Batra placeras nu i Regeringskansliet, med bibehållen lön, tills att hennes förordnande tar slut i februari 2029.Foto: Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm sedan mars 2023, fick på torsdagen hård kritik av Justitieombudsmannen (JO) för flera uppmärksammade rekryteringar till Länsstyrelsen i Stockholm.

Bland annat konstaterade JO att hon i ett fall varit jävig vid anställningen av en planeringschef till myndigheten. Hon har vid flera tillfällen också frångått grundlagens krav på saklighet. 

Nu meddelar regeringen att de inte längre har förtroende för henne som chef för länsstyrelsen.

– Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen. Regeringen anser att förtroendet för myndigheten inte kan återupprättas med mindre än att länsstyrelsen får en ny chef, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Socialdemokraternas ordförande i konstitutionsutskottet Ida Karkiainen, tidigare civilminister, säger till Altinget att man borde ha fattat beslutet tidigare.

– De här skriverierna och skandalerna som har präglat landshövdingens tid på länsstyrelsen har pågått under en längre tid. När JO nu kom med sitt besked tydliggjordes det hur allvarligt det var, men regeringen har vetat om den här informationen redan innan och kunnat dra slutsatsen att det var allvarligt tidigare.

Placeras på Regeringskansliet

Civilministerns pressekreterare säger till Altinget att Anna Kinberg Batra nu flyttas till Regeringskansliet, men att det ännu inte är bestämt vilka uppgifter hon ska få.

På den så kallade elefantkyrkogården i Regeringskansliet placeras myndighetschefer som tvingats lämna sina uppdrag, men vars förordnande fortsätter. Kinberg Batras tjänst som myndighetschef sträcker sig till och med den 28 februari 2029. 

– Det här gäller alla myndighetschefer, det är inget speciellt i det här fallet. Det är så anställningsvillkoren ser ut och då ska vi fylla de åren med bra arbetsuppgifter, säger Erik Slottner till SVT.

Som landshövding i Stockholm har Anna Kinberg Batra haft en månadslön på 122 400 kronor. Om hon stannar i Regeringskansliet under hela förordnandet kommer hon att sammanlagt dra in nästan 6,5 miljoner kronor de kommande åren.

– Man kan fundera på om den ordningen är klok att ha fortsättningsvis, att de ska få så pass lång fortsättning på Regeringskansliet som generaldirektörer. Å andra sidan finns det också skäl till att den här regleringen finns, där myndighetschefer ska ha en stark integritet gentemot regeringen, säger Ida Karkiainen.

Hon tycker att det är viktigt att regeringen nu drar lärdom av händelserna på länsstyrelsen. 

– Nu måste man se till att rekrytera en landshövding som förstår att det här är ett myndighetsuppdrag, att det här är en viktig myndighet och att man från regeringens sida, utifrån det som har hänt, visar hur det inte ska gå till, säger Karkiainen.

– Det viktiga nu är att länsstyrelsen får en myndighetschef som kan återupprätta förtroendet både internt hos personalen för ledningen, men också för Länsstyrelsen i Stockholm. 

Artikeln uppdateras.

 

Läs också

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

Ida Karkiainen

Riksdagsledamot, ordförande konstitutionsutskottet (S), styrelseledamot Folkbildningsrådet
pol. mag. i statsvetenskap (Luleå tekniska uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024