Debatt

Därför behöver Göteborg ett amerikanskt konsulat

Vi behöver betydligt mer amerikansk närvaro i Göteborg för att inte lämna spelplanen fri åt diktaturer och autokrater. Det skriver Max Törnqvist, riksdagskandidat för Centerpartiet i Göteborg, och Julia Eriksson, förbundsordförande Centerstudenter.

Låt Göteborg blicka västerut mot USA, skriver debattörerna.
Låt Göteborg blicka västerut mot USA, skriver debattörerna.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Världen har förändrats i rask takt sedan Putins anfallskrig mot Ukraina den 24 februari. Kriget attackerar också det fria och demokratiska samhällssystem, som har varit en framgångsmodell för välstånd runt om i världen. Putin erbjuder bara elände, förtryck och korruption.

Sammanhållningen ökar

En hoppfull konsekvens av kriget är emellertid den sammanhållning och solidaritet som omvärlden har visat. De militära framgångarna för Putin i Ukraina har i stort sett uteblivit. Däremot har han lyckats svetsa samman EU. Han har stärkt tron på Nato, som började ifrågasättas under Donald Trumps presidentperiod. Han har fått länder som Sverige och Finland att mer än någonsin närma sig ett Natomedlemskap. Han har till och med fått historiskt neutrala Schweiz att ansluta sig till de oerhört omfattande sanktionerna mot Ryssland, i sällskap med Putins bundsförvant Viktor Orban.

Det borde ligga i den svenska regeringens intresse att som nära allierad till USA vilja utjämna denna obalans i Sveriges kanske samhällsviktigaste stad.

Hundratals privata företag har lämnat den ryska marknaden i protest mot kriget. Men den största omsvängningen stod förmodligen Tyskland för genom att stoppa Nord Stream 2, bryta med sin pacifistiska linje som har varit ledande sedan andra världskriget och skicka vapen till Ukraina samt att satsa 1 000 miljarder kronor på sin försvarsmakt.

Stort kinesiskt inflytande

Men vad har kriget i Ukraina med Göteborg att göra, kanske ni tänker? Förutom att Göteborg förhoppningsvis kan bli en trygg hamn för ukrainare på flykt så har staden en säkerhetspolitiskt känslig position. Göteborgs hamn är störst i Norden. En betydande del av svensk export och import passerar här. Skärs hamnen av så står vi inför stora försörjningsproblem.

Göteborg har samtidigt ett stort kinesiskt inflytande över det regionala näringslivet genom ägandet i bland annat bilindustrin. Att kinesiska pengar möjliggör många arbetstillfällen och utveckling i Göteborg behöver nödvändigtvis inte vara dåligt i sig, men man får inte vara naiv för den beroendeställning som staden sätter sig i. Samarbete behöver inte vara dåligt, men man måste i förväg göra klart var gränserna ska gå och se till att det finns alternativa lösningar. För man vill inte hamna i ett läge som Tyskland gjorde, där man på grund av olika politiska beslut blev beroende av rysk gas. Tysklands problem är dels energiberoendet, dels den naiva tron att man kunde klara av att ”hantera” Ryssland genom omfattande affärssamarbeten.

Diktaturer med aktiva konsulat

I Göteborg har både Ryssland och Kina mycket aktiva konsulat som bland annat inkluderar omfattande spionage. Ett land som däremot lyser med sin frånvaro är USA. Obalansen mellan stormakterna är särskilt tydlig i Göteborg. Det borde ligga i den svenska regeringens intresse att som nära allierad till USA vilja utjämna denna obalans i Sveriges kanske samhällsviktigaste stad.

Vi behöver betydligt mer amerikansk närvaro i Göteborg för att inte lämna spelplanen fri åt diktaturer och autokrater. Det förvärrade säkerhetsläget har dessutom aktualiserat frågan om ett Nato-medlemskap i Sverige. Den svenska opinionen har på mycket kort tid svängt till fördel för ett medlemskap. Samma sak noteras i Finland. I händelse av ett medlemskap kan man inte nog understryka vikten av ett amerikanskt ledarskap, med en större representation i Sverige än idag.

Starka kopplingar mellan Göteborg och USA

Faktum är att Göteborg tidigare har haft ett amerikanskt konsulat, men som lades ned för många decennier sedan. Göteborg har starka kopplingar till just USA på grund av den stora emigrationen under förra sekelskiftet som inte sällan hade Göteborg som avreseort. Fram till nyligen hade staden ett museum – Emigranternas hus – vars syfte var att återberätta och föreviga emigranternas öden.

Förra året, med anledning av Göteborgs 400-årsjubileum, valde den amerikanska ambassaden i Stockholm att utlysa stipendiemedel till projekt som på olika sätt belyser partnerskapet mellan USA och Göteborg. Det är en liten men viktig signal om att amerikanerna inte glömt bort Göteborg. Den svenska regeringen bestämmer inte över var andra länder ska öppna sina konsulat, men det borde finnas ett ömsesidigt intresse i frågan, särskilt i den oroliga tid som vi nu befinner oss i. Låt därför Göteborg, som staden historiskt alltid gjort, blicka västerut.

Nämnda personer

Julia Eriksson

Tidigare förbundsordförande Centerstudenter
Pågående studier på juristprogrammet (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024