Debatt

Debatt: Dags för ett modernt statsskick

DEBATT. Monarki är oförenligt med demokrati och jämlikhet. Vi bör snarast avskaffa statschefens åtalsimmunitet och bekännelsetvång, skriver sju riksdagsledamöter från S, MP, L, C och V. 

<div>Kung Carl XVI Gustaf, med Drottning Silvia.<br></div>
Kung Carl XVI Gustaf, med Drottning Silvia.
Foto: Dpa/AP/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Hillevi Larsson (S)
Yasmine Bladelius (S)
Rasmus Ling (MP)
Lina Nordquist (L)
Niels Paarup-Petersen (C)
Johanna Jönsson (C)
Mia Sydow Mölleby (V)
Riksdagsledamöter


Sverige är ett föregångsland inom jämlikhet där framgång bygger på individens egna meriter. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter på tvåtusentalet.

Fördjupa demokratin

Vår nuvarande regeringsform är snart 50 år gammal. När den infördes var det en reform som fördjupade den svenska demokratin genom att begränsa monarkens makt. Det är återigen dags att se över grundlagen och ta ytterligare ett steg för att stärka den svenska demokratin.

Utreda monarkin

Det vore olyckligt om Sverige tillät statschefsämbetet att gå i arv till ännu en generation. Vi skulle då riskera att hamna i en situation där den nya statschefen kan inneha positionen i ytterligare 40 år innan det återigen är dags för nästa generation att ta vid. Därför anser vi att en utredning om monarkin måste tillsättas snarast.

En utredning som syftar till att omedelbart åtgärda de största bristerna rörande statsskicket, men som också presenterar en färdplan mot en övergång till republik med en demokratiskt vald statschef. En lämplig tidpunkt för en övergång till republik vore då vår nuvarande kung antingen avlider eller abdikerar.

Skydd mot korruption 

Detta strider mot den religionsfrihet som råder i Sverige, och som enligt Europakonventionen räknas som en mänsklig rättighet.

De största demokratibristerna som snarast bör åtgärdas är ett avskaffande av statschefens åtalsimmunitet, ett avskaffande av bekännelsetvånget samt att införa ett kontrollsystem för hov- och slottsstaten som motsvarar det som våra statliga myndigheter lyder under.

Riksrevisionen bör utses som granskningsinstans för den offentliga verksamhet som omfattar utövandet av statschefsämbetet.

Genom att avskaffa statschefens åtalsimmunitet så skyddar vi ämbetet från korruption samtidigt som vi skapar möjligheter för ansvarsutkrävande från innehavaren av landets högsta offentliga ämbete. Om Carl Gustaf Bernadotte bryter mot lagen som privatperson så måste han kunna lagföras.

"Ska förkasta muslimer och judar"

Idag står det skrivet i grundlagen att statschefen ska bekänna sig till den rena evangeliska läran, och att den som inte gör det inte heller kan vara statschef. Detta strider mot den religionsfrihet som råder i Sverige, och som enligt Europakonventionen räknas som en mänsklig rättighet.

Att kungen enligt lag ska vara en renlärig lutheran betyder också att han ska förkasta muslimer och judar. Det rimmar mycket illa med den samlande funktion som kungahuset säger sig ha i tvåtusentalets Sverige.

Säkerställa rättssäkerhet

Kravet på insyn i kungliga hov- och slottsstatens ekonomi och verksamhet ligger i linje med de system som redan finns för all statlig verksamhet i Sverige. Genom att låta Riksrevisionen granska offentlig verksamhet kan vi säkerställa ett rättssäkert och ändamålsenligt utövande. Det är en viktig pusselbit i arbetet mot korruption och en av de saker som gör Sverige till en välfungerande demokrati.

Öppna ögonen

Sverige är ett modernt land som på många sätt ses som ett föredöme när det kommer till jämlikhet och mänskliga rättigheter. Vi kan inte längre blunda för det faktum att vårt statsskick representerar motsatsen till många av de värderingar som vi förknippas med.

Demokrati och mänskliga rättigheter kommer inte gratis, det är någonting vi alltid måste sträva mot. Därför anser vi att det är av stor vikt att vi så snart som möjligt kan presentera en färdplan mot ett modernt statsskick.

Nämnda personer

Hillevi Larsson

Tidigare riksdagsledamot (S)
Journalistik (Skurups Folkhögskola)

Johanna Jönsson

Tidigare riksdagsledamot (C)
fil.kand. internationella relationer (Malmö uni. 2011)

Lina Nordquist

Förste vice partiordförande (L), gruppledare i riksdagen, social- och sjukvårdspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil. dr. fysiologi (Uppsala uni. 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024