Destruktiva interna strider bidrog till V:s väljartapp
Vänsterpartiets valanalys anger partiets interna konflikter om klimatpolitiken som en av de största anledningarna till väljartappet i riksdagsvalet. Även tidigare talespersonen Jens Holm pekas ut och Centerpartiets motvilja till att regera med partiet ska också ha varit bidragande.
Axel Hyttnäs Telin
Reporter och redaktör för namnnyheter och kalendarierI valet backade Vänsterpartiet från 2018 års 8 procent till 6,75 procent – ungefär var sjätte väljare valde att inte upprepa sin röst på V. Tappet har också inneburit fyra färre ledamöter i riksdagsgruppen.
Vänsterpartiets valanalys ger olika förklaringar till varför väljartappet uppstod. Partiet lyckades inte flytta fokus till ekonomi och reformer, kriget i Ukraina gjorde att fler sällade sig till regeringspartiet och den PKK-aktion som vissa partiföreträdare gjorde under Almedalsveckan föll inte heller den i god jord.
Men det är främst två faktorer som har gjort Vänsterpartiet till ett mindre attraktivt alternativ i vallokalerna, enligt valanalysen.
Partistyrelsen klarade inte fullt ut att förankra klimatpolitiken
Vänsterpartiets valanalys
Jens Holm pekas ut
I klimatfrågan har partiet genomgått ett fokusskifte från individens ansvar till att i stället satsa på klimatinvesteringar inom den utsläppstunga industri- och transportsektorn.
Sakfrågan i sig gjorde inte att väljare flydde partiet. Men att flera partiföreträdare valde att protestera offentligt mot omläggningen ledde till en bild av ett parti med interna konflikter.
”Partistyrelsen klarade inte fullt ut att förankra klimatpolitiken eller förklara anledningarna till det förändrade fokuset, utan bidrog i viss utsträckning till de missuppfattningarna som uppstod.”
De skriver också att partiets nya klimatpolitik underminerades ”gång på gång genom att enskilda medlemmar och klimattalespersonen offentligt ifrågasatte inriktningen.”
Konflikt om vapenstöd
Bara fyra dagar efter Rysslands omfattande invasion föreslog S-regeringen att Sverige skulle skicka vapen till Ukraina. Vänsterpartiet pekade då på att det stred mot gällande praxis som gällt sedan andra världskriget.
”Vänsterpartiet var enda parti i riksdagen som sa nej till vapen och det uppmärksammades stort av massmedia och med en påtagligt negativ vinkel”, står det i rapporten.
Vänsterpartiet godkände i slutändan vapen till landet.
Centerpartiet – ett sänke
Både Centerpartiet och Socialdemokraterna får var sin känga i rapporten. Hårdast ton är det mot C, som beskrivs som ett ”sänke för de rödgröna partierna”:
”Inte bara på grund av den högerpolitik som Centerpartiet står för, utan i synnerhet på grund av att Centerpartiet så kategoriskt genom valrörelsen avfärdade Vänsterpartiet som en del av det potentiella regeringsunderlaget med samma rätt till inflytande som övriga partier.”Centerpartiet har dock varit ett sänke för de rödgröna partierna
Vänsterpartiets valanalys
V menar att Socialdemokraterna inte gjorde någonting för att motverka den bilden.
Ska växa bland unga och arbetare
Analysförfattarna ger också några rekommendationer för framtiden.
Vänsterpartiet bör göra mer för att växa bland arbetare och unga och inte ta några röster för givna. Partistyrelsen rekommenderas i sin tur ”vidta nödvändiga åtgärder för att undvika interna destruktiva konflikter”.