Fi: Stimulera ekonomin – anta nödpaket för låginkomsttagare
DEBATT. Det är dags att hjälpa de som behöver hjälpas allra mest. I denna corona-kris drabbas de med lägst inkomst värst, skriver Farida al-Abani och Martin Jordö, Feministiskt initiativ.
Partiledare
Martin Jordö (Fi)
Ekonomipolitisk talesperson
Studenter, Uberchaufförer, kulturarbetare, timvikarier, RUT-städerskor som jobbar deltid, den ensamstående mamman, fattigpensionärer och andra. Det är många som lägger sig med en klump i magen. Inte bara för att de och deras nära riskerar att smittas, utan också för att pengarna på kontot riskerar att ta slut.
I Sverige lever över 1 miljon människor med låg ekonomisk standard. Det är en grupp med många olikheter, men som har en sak gemensamt. De har ont om pengar och sällan reserver att ta av vid kris. Nu är det kris.
"De modigaste förslagen"
Samtidigt är Sveriges statsfinanser urstarka och regeringen satsar hundratals miljarder i stimulansåtgärder och kostnader. Hittills har pengarna mest gått till banker och företag. Ytterst lite har gjorts för våra mest utsatta i samhället.
Ingen ska behöva ta SMS-lån för att klara corona-krisen. Det är dags att hjälpa de som behöver det mest.
Feministiskt initiativ har de modigaste förslagen för att bryta denna utveckling.
Farida al-Abani och Martin Jordö
Feministiskt initiativ
Den ekonomiska ojämlikheten har länge ökat i Sverige. Det gör många mer utsatta i ett krisläge. Feministiskt initiativ har de modigaste förslagen för att bryta denna utveckling.
Fi vill gå längre
Regeringen stärker möjligheten till sjukpenning och tar bort karensdag, men alla har inte sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Fi vill gå längre och stärka A-kassan under krisen, men vet att alla inte omfattas av den.
Regeringen vill bevara studiestödet även om skolor stängs ned, Fi talar redan om att förlänga det över sommaren, utan att det tar av maxtiden för studiebidrag.
En dålig kombination
De som kommer drabbas allra värst i en kris är det breda prekariatet, de som står utanför ordinarie arbetsmarknad.
De som är riktigt fattiga i Sverige har oftast inte fasta heltidsanställningar, men många kommer drabbas av både minskade inkomster och ökade kostnader. Risken för stora negativa sociala följdeffekter är hög. En samhällskris och fler människor i fattigdom samtidigt är en dålig kombination.
Pengarna omsätts
Samtidigt så viker den svenska ekonomin, och de flesta ekonomer är eniga om att vi måste stimulera efterfrågan kraftigt för att exempelvis inte tvinga småbutiker och tjänstesäljare att slå igen. Det räcker inte att de får skjuta på sin skatteinbetalning, de måste få försäljning.
Att ge pengar till de med lägst inkomst är överlägset som allmän stimulansåtgärd, då pengarna generellt används till nödvändiga varor och tjänster. Genom multiplikatoreffekten kommer dessa pengar att omsättas många gånger om.
Stimulera ekonomin
Feministiskt initiativ föreslår därför att staten omgående ska lägga 10 miljarder på engångsutbetalning på 10 000 kronor till de 1 miljon vuxna folkbokförda med lägst inkomst (deklaration 2019). Summan krediteras personens skattekonto, varefter pengarna överförs till anmält bankkonto. Detta har tre större fördelar:
- Det täcker alla de i prekariatet som inte nås av socialförsäkringar. Ingen ska känna sig tvingad att arbeta även om de känner sig krassliga, eller behöver ta hand om familj. Vi vill inte ha hostande Uberförare eller Foodoracyklister.
- Det undviker social misär som ofta följer av minskad inkomst. 12,5 procent av Sveriges befolkning beräknas inte ha något sparande över huvud taget. När allt från skolor till kyrkor stänger ned så är det vissa grupper som drabbas värst.
- Det stimulerar ekonomin, vilket kommer att bli avgörande för småföretagens möjlighet att överleva. Andra länder har redan gått före med stora utbetalningar till sina invånare.
Nödpaket för utsatta
Feministiskt initiativ uppmanar regeringen – ta chansen och låt Sverige anta ett nödpaket för utsatta. Det är dags för en akutbasinkomst.