Flyktingkris kräver uppgörelse över gränser

MIGRATION. Allt fler asylsökande kommer till Sverige och situationen är nu på gränsen till ohållbar, enligt migrationsminister Morgan Johansson. Kostnaderna för mottagning kommer att öka och regeringen räknar med att låna mer för att finansiera detta, enligt finansminister Magdalena Andersson.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) understryker vikten av att nå en bred parlamentarisk lösning om flyktingkrisen. Samtalen mellan partierna fortsätter på fredagen.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) understryker vikten av att nå en bred parlamentarisk lösning om flyktingkrisen. Samtalen mellan partierna fortsätter på fredagen.Foto: Foto:Altinget
Per-Anders Sjögren

På torsdagen kom Migrationsverkets nya prognos över antalet asylsökande och inte oväntat visar den på en kraftig ökning sedan prognosen i somras. Enligt verkets huvudscenarier kommer 160 000 personer till Sverige i år, vilket är i det närmaste en fördubbling jämfört med den senaste prognoserna. Det innebär även att kostnader ökar med 29 miljarder kronor under nästa år.

Sammantaget innebär detta en stor påfrestning för samhället på flera olika plan.

–Fortsätter detta vecka efter vecka, månad efter månad så är detta inte hållbart, sade migrationsminister Morgan Johansson (S) när han kommenterade Migrationsverket prognos.

Enligt Johansson visar utvecklingen på vikten av att nå men blocköverskridande och hållbar lösning vid de samtal som pågår mellan regeringen och oppositionen – undantaget Sverigedemokraterna.

De ökade kostnaderna får också effekter på de offentliga finanserna, understryker finansminister Magdalena Andersson. Och för regeringen handlar det nu att kapa kostnader på olika håll, men också att låna mer pengar.

Låna mer

– Vi kommer både att behöva låna och spara, och vi kommer att behöva jobba brett på alla områden, sade Magdalena Andersson vid pressträffen

En fråga som regeringen nu ser över är om det går att göra ytterligare avräkningar på ramen för bistånd ­– det vill säga att pengar som finns i budgeten för internationellt bistånd istället används för att betala åtgärder i asylmottagningen

Andersson understryker dock att vissa områden ska värnas från besparingar, det gäller insatser som krävs för att öka sysselsättningen samt åtgärder inom vård, skola och omsorg.

Finansministern pekade också på att flera av de förslag som regeringen har lagt fram i budgetpropositionen ska leda till en bättre mottagning i kommunerna att de som får uppehållstillstånd kommer i arbete. Det handlar bland annat om byggsatsningar och snabbspåret in på arbetsmarknaden.

De båda ministrarna framhåller också att de nu behövs en europeisk lösning så att fler länder måste följa Sverige exempel och tar emot asylsökande.

Akuta lösningar

När det gäller de akuta åtgärderna i själva asylmottagningen pågår samtal mellan regeringen, Vänsterpartiet och de borgerliga partierna. Nästa möte är inplanerat till fredagen. Och enligt Morgan Johansson handlar det om en paketlösning, med åtgärder som både rör mottagning och etablering i det svenska samhället. I sakfrågor finns oenighet mellan partierna, men Migrationsminister Morgan Johansson upprepade det som alla deltagare har framfört: ”alla frågor är på bordet”. 

Det handlar om en lag för att tvinga kommuner att ta emot flyktingar, att använda tillfälliga uppehållstillstånd, att begränsa anhöriginvandringen, sänkta ersättningar och att införa tillfälliga gränskontroller mot EU-länder – i första hand Danmark. Det senare förslaget, som framför allt Moderaterna förespråkar, har regeringen varit skeptisk till då det inte påverkar asylströmmar, menar Morgan Johansson.

Gränskontroller

Om gränskontroller ska införas ska ett det ske efter att polisen och Säpo anser att det behovs för att hålla ordningen. Enbart det faktum att det kommer många asylsökande är inte ett skäl till att under en kort period införa gränskontroller, enligt EU-reglerna. Och än så länge har det inte kommit några signaler från Polisen säger Morgan Johansson till Altinget.

– Bedömningen från polisen är fortfarande att det inte är den typen av problem med ordning och säkerhet som behövs för att införa gränskontroller, säger Johansson.

Är det fortfarande regeringens inställning att ett sådant beslut ska fattas utifrån polisens bedömning?

–  Så är regelverket. men samtidig ska vi säga att alla frågor är uppe på bordet när vi diskuterar med de andra partierna och detta är en sådan fråga som har lyfts av Moderaterna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024