Grönt ljus för EU-operation mot människosmugglare

FLYKTINGAR. En kontroversiell plan för att bekämpa människosmugglare fick på måndagen grönt ljus från EU:s utrikes- och försvarsministrar. Men insatsen har ännu inte något FN-mandat.

BRYSSEL: Redan i juni kommer en EU-operation för att bekämpa nätverk av människosmugglare i Medelhavet att sättas i verket. Det står klart sedan EU-ministrarna godkänt den formella ramen för EU-uppdraget.

Operationen

Dokumentation

Det militära uppdragets faser

 Fas 1: Övervakning av smugglingsnätverk som genomförs genom insamling av information och patruller i Medelhavet, men bara på internationellt vatten. Kan startas omedelbart – även utan ett FN-mandat.

Fas 2: Fartyg som seglar utan flagg på internationellt vatten, kommer att bordas för inspektion och eventuella beslag. Fartyg som för inhemsk flagg kan bara bordas med tillstånd från flaggnationen. Om det finns en FN-resolution vid denna tid, eller om det finns ett avtal med de berörda länderna i Nordafrika, kommer uppdraget också att innebära operationer mot de berörda fartygen.

Fas 3: Om det finns FN-mandat för det, eller om det finns avtal med de berörda länderna, kan EU:s insats beslagta eller oskadliggöra båtar eller annat material som människosmugglarna drar nytta av. Det kommer att kräva tillgång till Libyens kust, som de flesta fartyg seglar från.

 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024