Inte lätt att röja i EU:s regeldjungel

FÖRENKLING. EU-kommissionen har förklarat krig mot dålig lagstiftning. Kommissionen vill skapa större öppenhet kring hur EU:s regler kommer till och vilka konsekvenser de får. Men kommissionen missar målet, säger kritiker.

BRYSSEL: Sju av tio EU-medborgare anser att EU:s regler är för komplicerade.

Det är inga siffror den nya EU-kommissionen vill ha i knäet efter att ha gjort stor sak av

Dokumentation

 Det här finns i det nya paketet

Ett nytt inter-institutionellt avtal mellan ministerrådet, Europaparlamentet och kommissionen

Det nya avtalet ska förmå de tre EU-institutionerna att få till bättre och klarare lagstiftning.  Dessutom ska de genomföra nya analyser av omkostnader till följd av ändringar som lagstiftarna genomför längs vägen.

En ny regleringskommitté

Kommissionen tillsätter en så kallad regleringskommitté, som ska säkerställa kvaliteten i de konsekvensanalyser som utformas för nya EU-förslag. Kommittén kommer att bestå av sex personer och en ordförande, varav tre kommer att tillsättas utifrån. De ersätter den befintliga konsekvensanalyspanelen.

En så kallad REFIT-plattform

Plattformen ska vara ett forum för intressenter som vill bjuda in experter från näringslivet, civilsamhället, arbetsmarknadens parter, EU:s ekonomiska och sociala kommitté och regionkommittén samt representanter från de 28 EU-länderna för att de ska dela med sig av förslag till hur EU:s regelbörda kan minska.

Mer konsulterande

Kommissionen vill involvera intressenter i hela lagstiftningsprocessen, så att de kan komma med synpunkter tidigare i det lagförberedande arbetet och i samband med sekundär lagstiftning. Dessutom vill kommissionen lämna en tidsfrist på åtta veckor för reaktioner på nya förslag, som ska sändas vidare till EU-lagstiftarna när de ska behandla nya regler. Man ska även skapa ett nätforum med namnet ”Lighten the Load – Have Your Say”, som ska ge alla möjligheten att dela med sig av åsikter om nya eller befintliga EU-lagar.

 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024