Kandidaterna som har störst chans att komma in i riksdagen

Altinget har gått igenom partiernas riksdagslistor för att se vilka som står bra till för att komma in vid ett liknande resultat som 2018. Genomgång av alla riksdagspartier och intervjuer med de som kandiderar – och de som inte gör det.

Vilka får ta plats i riksdagen efter valet? Altinget har undersökt vilka som har bäst chanser att komma in.
Vilka får ta plats i riksdagen efter valet? Altinget har undersökt vilka som har bäst chanser att komma in.Foto: Janerik Henriksson/TT, Anders Wiklund/TT, Melker Dahlstrand/Riksdagen
Johan Manell

Socialdemokraterna

Rutinerade S-kandidater i riksdagsvalet – men nya profiler på väg in

De flesta av Socialdemokraternas riksdagsledamöter vill och ser ut att få fortsätta efter valet. De största förändringarna kan ske i Stockholm där både Reformisternas ordförande och en EU-parlamentariker ser ut att få en plats.

Moderaterna

De vill knipa Moderaternas mandat i riksdagsvalet

Moderaterna går till val med en rutinerad uppställning. De allra flesta av partiets riksdagsledamöter vill fortsätta. Men kampen om mandaten kan bli hård då det också finns nya utmanare.

Sverigedemokraterna

Här är Sverigedemokraternas riksdagslista

Här är SD:s 60 namn som står på SD:s rikslista i riksdagsvalet. De flesta är redan i dag riksdagsledamöter. Bland de nya namnen finns europaparlamentarikern Jessica Stegrud och klimatdebattören Elsa Widding.

Centerpartiet

Tunga centerpartister nobbar omval – de kan ersätta

Flera tongivande centerpartister har lämnat riksdagen under mandatperioden. Ännu fler ställer inte upp för omval. Bland nykomlingarna i riksdagen i höst väntas bland annat flera kommunalråd och en tidigare CUF-ordförande.

Vänsterpartiet

Vänsterns ledamöter vill fortsätta – bara fyra nobbar omval

Hela 23 av Vänsterpartiets 27 riksdagsledamöter ställer upp för omval. Chanserna för dessa att bli återvalda ser goda ut. Samtidigt ser de ut att få nya kollegor från region- och kommunalpolitiken.

Kristdemokraterna

Nervkittlande kryssräkning väntar för KD-kandidater

Kristdemokraterna väljer att toppa alla sina listor med Ebba Busch. Det gör att flera riksdagsprofiler hänger löst. I Skåne kämpar riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg för att behålla sin plats.

Liberalerna

Liberalerna tappar över 100 års riksdagserfarenhet

Flera tongivande liberala profiler kandiderar inte till riksdagen. Veteranerna med Barbro Westerholm i spetsen har tillsammans över 100 års erfarenhet. Samtidigt är tidigare ledamöter sugna på comeback.

Miljöpartiet

Trångt på Miljöpartiets Stockholmslistor

Många av Miljöpartiets riksdagsledamöter vill fortsätta efter valet. Men inte minst i huvudstaden blir det en tuff fajt om mandaten. Altinget har pratat med en nykomling, en som satsar på comeback och en profil med tufft utgångsläge.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024