Nödbroms och rött kort ska hålla britter kvar i EU

BREXIT. Nationella parlament kommer att kunna blockera EU-lagstiftning, barnbidrag till utlandet blir indexerade och överansträngda välfärdssystem kan stänga ute EU-medborgare, enligt ett utkast från EU-ordföranden som vill hålla kvar britterna i unionen.

 

BRYSSEL: ”Inget är överenskommet förrän allt är överenskommet.”

Med de orden serverade Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, sitt efterlängtade utkast till en överenskommelse som ska se till att Storbritannien

Dokumentation


De här kraven på EU-reformer har Cameron ställt: 

1. Eurozonen
Storbritannien har, liksom åtta andra EU-länder, inte infört euron som valuta, och britterna fruktar att de 19 länderna i eurozonen ska fatta beslut om euron, som kan påverka de övriga ländernas deltagande på den inre marknaden. Därför vill Storbritannien att EU inför principer som ser till att icke-euroländer inte blir överkörda av euroländerna. 


2. Konkurrenskraft
Storbritannien vill att EU ska skära ner på onödig reglering för att lätta bördan för näringslivet, så att tillväxten kan öka.


3. Suveränitet
a) Storbritannien ska undantas från principen om att EU ska arbeta mot en “allt fastare sammanslutning”, som det står inskrivet i EU:s målparagraf.
b) Nationella parlament ska kunna spela en större roll i EU:s lagstiftningsprocess. Det ska ske genom införandet av en ”rött kort”-procedur som innebär att ett visst antal nationella parlament kan gå ihop och lägga veto mot EU-lagförslag, så att EU-kommissionen blir tvungen att dra tillbaka förslaget. Sedan tidigare har de nationella parlamenten möjlighet att visa ”gult kort”, vilket innebär att EU-kommissionen måste ta upp ett lagförslag till omprövning om mer än tredjedel av de nationella parlamenten anser att förslaget strider mot närhetsprincipen.

4. Immigration
För Storbritannien är det av avgörande betydelse att göra något för att bromsa inflödet av migranter från andra EU-länder. Landet vill ha möjlighet att införa en intjäningsperiod på fyra år för välfärdsförmåner, som går till dem på arbetsmarknaden – de så kallade “in-work benefits”. Samtidigt ska det bli förbjudet att skicka iväg barnbidrag ut ur landet.

 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024