Ny företagsform ifrågasätts av expert

NÄRINGSLIV. Regeringens utredare vill införa en ny företagsform – mikroföretag. Syftet är att förenkla redovisning och bokföring. Men experten Claes Eriksson anser att det är ett slag i luften.

Foto: Bild: Mats Åsman
Mattias Croneborg

– Det blir ingen reell förenkling, säger Claes Eriksson till Altinget. Han är redovisningsexpert på Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, och en av experterna i utredningen.

Utredaren, hovrättspresidenten Sten Andersson, förslår

Dokumentation

Lättare för ideella föreningar

Utredningen har också tittat på idella föreningar. I dag gäller att en ideell förening som bedriver någon form av näringsverksamhet alltid är bokföringsskyldig, oavsett föreningens balansomslutning och oavsett storleken av näringsverksamheten. Men utredaren föreslår att näringsverksamhet ska föranleda bokföringsskyldighet för föreningen enbart om föreningens nettoomsättning i näringsverksamheten uppgår till mer än fyra prisbasbelopp (För 2015 är ett prisbeloppet 44 500 kronor)

 

Regeringens utredning SOU 2015:8


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024