Parlamentet vässar knivarna inför utfrågning av kommissionärerna

EXAMENSFÖRHÖR: Redan innan de nya EU-kommissionärerna är officiellt nominerade håller Europaparlamentet på att identifiera de svagaste djuren i flocken. Irlands och Spaniens kandidater befinner sig i skottlinjen. Också könsbalansen ställer till problem.

Fakta
Godkännande av kommissionskandidater: 
Länderna nominerar kandidater till kommissionen. En lista över namnen i den nya kommissionen ska läggas fram för att godkännas av ministerrådet. När detta är gjort ska kommissionens ordförande  tilldela kandidaterna ansvaret för ett politikområde.
I princip ska de gå tre veckor innan parlamentet kan påbörja utfrågningarna av de nya kommissionsledamöterna. Därmed får utskotten tid att skicka frågor till kandidaterna. De har tio dagar på sig att svara innan utfrågningarna äger rum. På grund av tidspress kan dock processen skyndas på så att utfrågningarna kan hållas enligt planerna den sista veckan i september och första veckan i oktober. 
Utfrågningarna är på tre timmar och genomförs av det parlamentsutskott som hanterar kommissionärens ansvarsområde.
Kommissionen i sin helhet måste godkännas av EU-parlamentet.


BRYSSEL: Medan EU-kommissionens nästa ordförande, Jean-Claude Juncker, fortfarande kämpar med att tillsätta de sista platserna i sitt kommissionärslag gör sig EU-parlamentarikerna redo för att syna kandidaterna i sömmarna.

Junckers 27

Dokumentation

Utdrag ur parlamentets arbetsordning:
Parlamentet ska bedöma de nominerade kommissionsledameterna på grundval av deras allmänna duglighet, engagemang för Europa och personliga oavhängighet. Kunskaperna på det aktuella ansvarsomårdet och den kommunikativa förmågan ska bedömas.

Parlamentet ska ta särskild hänsyn till könsfördelningen. Parlamentet får uttala sig om den nyvalda ordförandens fördelning av de olika ansvarsområdena.

Parlamentet får inhämta all information som behövs för att fatta beslut om huruvida en nominerad kommissionsledamot är lämplig.

Det förväntar sig att all information om ekonomiska intressen lämnas ut. De nominerade kommissionsledamöternas intresseförklaringar ska sändas till utskottet med ansvar för rättsliga frågor för granskning. 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024