Regeringen ska hindra staplade visstidsjobb

ARBETSLIV. Drygt 20 000 personer har haft sammanhängande visstidsanställningar hos samma arbetsgivare i mer än fem år, visar ny statistik från SCB. EU-kommissionen hotar Sverige med domstol för att det går att stapla tillfälliga jobb på varandra, och nu arbetar regeringen med en lagändring.

Kristina Gauthier Reberg

När riksdagen 2007 hade röstat ja till Alliansregeringens förslag att införa en ny form av tillfälligt arbete, allmän visstidsanställning, anmälde TCO lagändringen till EU-kommissionen. Enligt TCO gör lagändringen att det blir lätt för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra under lång tid, fast det finns ett permanent behov av arbetskraft.

EU-kommissionen skickade en formell underrättelse till Sverige och påpekade att medlemsstaterna måste ha bestämmelser som gör att det inte går att stapla visstidsanställningar på varandra utan bortre tidsgräns.

Regeringen svarade att de svenska reglerna ger ett tillräckligt skydd mot missbruk av visstidsanställningar.

Kommissionen återkom med ett motiverat yttrande, som är nästa steg i processen när ett land anses bryta mot EU-reglerna. I det motiverade yttrandet skriver kommissionen bland annat att arbetsgivare kan missbruka reglerna genom att varva allmän visstidsanställning, vikariat och säsongsarbete i all oändlighet.

I juni förra året skickade regeringen sitt svar till kommissionen. Regeringen höll fast vid att svensk lag ”erbjuder ett verkligt skydd mot missbruk av på varandra följande visstidsanställningar”.

I svaret skriver regeringen också att det inte finns några tillförlitliga uppgifter om att olika tidsbegränsade anställningar staplas på varandra. Därför hade regeringen nu gett SCB i uppdrag att undersöka om det är så.

Undersökningen från SCB visar att i åldersgruppen 20–64 år är 547 000 personer visstidsanställda. Det motsvarar 12,5 procent av alla sysselsatta.

De flesta av dem, 390 000 personer, har varit hos samma arbetsgivare i mindre än två år.

39 000 visstidsanställda har varit hos samma arbetsgivare i fem år eller mer, men för en del av dem har det varit längre uppehåll i anställningarna under de åren.

10 000 personer har haft flera visstidsanställningar, utan längre avbrott än två månader, hos samma arbetsgivare i fem år eller mer. Ytterligare 12 000 visstidsanställda har haft samma anställning hos arbetsgivaren i fem år eller mer utan att bli fast anställda.

När riksdagen införde allmän visstidsanställning reserverade sig Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet mot beslutet (2006/07:AU14). De ville i stället ha de regler som riksdagen hade beslutat om före valet: visstidsanställningar skulle tillåtas i högst 14 månader, sedan måste den omvandlas till fast anställning, och den som varit visstidsanställd i sex månader skulle ha förtur till fasta jobb.

När nu Alliansregeringen har bytts mot en rödgrön regering har arbetsmarknadsdepartementet satt igång att utreda hur skyddet för tidsbegränsat anställda kan förbättras.

– Min målsättning är att så snart som möjligt komma med ett förslag till riksdagen om nya regler som uppfyller Europeiska kommissionens krav på Sverige, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i en interpellationsdebatt i riksdagen tidigare i februari.

– Den möjlighet till flexibilitet som visstidsanställningar ger behövs, men det är ett stort problem att många fastnar i otrygga anställningar. Vi arbetar med lagförslag för att kunna förhindra att man missbrukar visstidsanställningar med oändliga staplingar.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024