Statlig fond ska stötta nya företag

EKONOMI. Hårdare krav på banker har lett till att små nystartade företag har svårt att få finansiering. Genom bland annat en ny statlig fond är regeringens förhoppning det ska bli en effektivare finansiering av företag i hela landet.

Näringsminister Mikael Damberg (S) med den särskilda utredaren Hans Rydstad under pressträff på torsdagen.<br>
Näringsminister Mikael Damberg (S) med den särskilda utredaren Hans Rydstad under pressträff på torsdagen.
Ella Sundström

Det finansiella ekosystemet måste utvecklas och distributionen måste förbättras, är några av slutsatserna i företagsfinansieringsutredningen som presenterades under torsdagen.

Näringsminister Mikael Damberg (S) lyfte fram flera problemområden med dagens utformning

Dokumentation

Några av förslagen i utredningen:

  • Att ett nationellt ”Fond-i-fond” bolag, inrättas med uppgift att investera genom privata fonder inriktade på investeringar i bolag i tidiga utvecklingsfaser.
  • Att ett garantiinstrument inrättas med inriktning på att stödja bankutlåningen till företag i behov av finansiering för expansions- och utvecklingsinvesteringar.
  • Att en ”demonstrationsanläggningsfond” inrättas ska stödja investeringar i ny teknologi eller exempelvis produktionsanläggningar som krävs för att gå från liten skala till stor kommersiell skala.
  • Att stärka insatserna i de allra tidigaste utvecklingsskedena genom ytterligare medel till innovationslån, verifieringsinsatser och inkubatorer.

 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024