Stöd för att begränsa kontroll av jobbsökande

ARBETE. Den finns en klar politisk majoritet för att begränsa arbetsgivarnas möjlighet att kräva utdrag ur brottsregistret av den som söker jobb. Regeringen arbetar med ett lagförslag som ska lämnas i höst och Moderaterna står bakom planerna.

Både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet, vill minska möjligheten för arbetsgivare att kräva utdrag ur brottsregistret av den som söker jobb.
Både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet, vill minska möjligheten för arbetsgivare att kräva utdrag ur brottsregistret av den som söker jobb.
Per-Anders Sjögren

På flera områden är det i dag lag på att den som erbjuds arbete måste visa ett utdrag ur polisens belastningsregister före anställningen, det gäller bland annat inom skola, förskola och barnomsorg. Men det är också mycket vanligt att arbetsgivare inom andra branscher, där det inte är reglerat i lag, kräver ett utdrag hur polisens register före eventuell anställning. Drygt en kvarts miljon registerutdrag begärdes ut från polisen under förra året.

Svårt hålla arbetslinjen

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk till detta då det kan försvåra möjligheterna för personer som dömts och avtjänat straff att återanpassas till samhället och försörja sig själva.

– Det sker en generell bortsortering av personer på grund av möjligheten att begära utdrag ur belastningsregistret. Jag har för avsikt att komma tillbaka med förslag som begränsar detta, sade Ylva Johansson i en interpellationsdebatt i riksdagen.

Det förslag som regeringen förbereder bygger på en utredning som Alliansen tillsatte. Förslaget går ut på att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att utan stöd i lag begära att en arbetssökande ska visa upp eller överlämna ett utdrag ur belastningsregistret.

– Jag tycker att det förslag som utredningen lagt fram är bra, sade Johansson.

Regeringen arbetar med ett lagförslag och enligt de ursprungliga planerna ska en proposition läggas fram i september.

Stöd från M

När det förslaget hamnar på riksdagens bord finns det ett stöd från Moderaterna. Förra justitieministern Beatrice Ask (M) är starkt kritisk till att arbetsgivare slentrianmässig och utan lagstöd kräver att den som söker jobb visar upp papper på ett fläckfritt förflutet.  För den som har dömts för brott och suttit av sitt straff innebär detta att man sållas bort.

– Alldeles för många arbetsgivare sorterar bort människor som aldrig får en chans att hävda sin kunskap och erfarenhet vid en anställningsintervju eller annat. Det förlorar alla på, sade Ask i debatten med Ylva Johansson.

Att en person har begått brott och avtjänat straff innebär inte att man automatiskt är olämplig som anställd, enligt Ask.

– Detta har blivit en sorteringsmekanism som leder fel. Det är bra att ändra på det, sade Ask och fick stöd av Ylva Johansson.

– Jag delar uppfattningen att tidigare straff inte är en fungerande indikation på lämpligheten för framtida arbete, sade hon.

Arbetsgivare skeptiska

Stödet för en förändring är dock inte så starkt bland arbetsgivarna. Både den privata och statliga arbetsgivarsidan vill även i fortsättning kunna kräva utdrag ur brottsregistret av den som söker jobb. Men från kommunhåll godkänns planerna på ett förbud mot att begära uppgifter ur registret, visar Altingets tidigare genomgång av remissvaren på utredningen.

Men individers rätt till integritet måste gå före i de fall där det inte finns någon saklig grund för att begära utdrag ur belastningsregistret, enligt arbetsmarknadsministern.

– Utredningen föreslår att man endast ska kunna göra det i de fall där det finns lagstöd. Det är en principiell uppfattning som jag är positivt inställd till, sade Ylva Johansson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024