Debatt

Vad gör du för att öka transparensen i fiskekvotsförhandlingarna, Kullgren?

Det måste också bli offentligt vilka möten som hållits med olika intressegrupper och vilka som deltagit, även i förberedande organ. Vad vill Peter Kullgren (KD) göra för att öka transparensen? Det undrar Emma Nohrén, Miljöpartiet.

Det är omöjligt att kontrollera vilka påståenden som stämmer.&nbsp; Insynen i ministerrådets processer är extremt låg, men insynen i det oerhört viktiga förberedande organet Baltfish är obefintlig, skriver debattören.<br>
Det är omöjligt att kontrollera vilka påståenden som stämmer.  Insynen i ministerrådets processer är extremt låg, men insynen i det oerhört viktiga förberedande organet Baltfish är obefintlig, skriver debattören.
Foto: TT/Montage
Emma Nohrén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Processen då fiskekvoterna framförhandlas kännetecknas av en mycket låg, eller obefintlig, grad av transparens. Det gäller både folklig insyn i de förberedande organ som bereder medlemsländernas ståndpunkter inför de årliga kvotförhandlingarna i ministerrådet, liksom insynen i ministerrådets möten.

När det gäller ministerrådet är det exempelvis omöjligt att få reda på vilket land som drivit vilken ståndpunkt samt närmare detaljer kring ståndpunkter och argument. Exempelvis spreds ryktet efter förra årets förhandlingar att det var den finska delegationen som drev på för höjda kvoter i Östersjön och Bottniska viken, medan det i Finland cirkulerade ett rykte att det var den svenska delegationen som drev på för ökade kvoter.

Kritiken har varit massiv

Det är omöjligt att kontrollera vilka påståenden som stämmer.  Insynen i ministerrådets processer är extremt låg, men insynen i det oerhört viktiga förberedande organet Baltfish är obefintlig.

Det finns ingen hemsida och när möten avses att hållas tillkännages inte heller någonstans. Inte heller finns mötesdagordningar, mötesprotokoll eller någon typ av offentligt tillgängligt register över olika typer av dokument relaterade till processen och de möten som hålls.

Det finns ingen hemsida, och när möten avses att hållas tillkännages inte någonstans, inte heller mötesdagordningar, mötesprotokoll eller någon typ av offentligt tillgängligt register över olika typer av dokument relaterade till processen och de möten som hålls.

Omfattande kritik mot avsaknaden av transparens i processerna då fiskekvoter framförhandlas och beslutas har framförts av en mängd organisationer och aktörer. EU:s ombudsman har riktat skarp kritik mot processen i både en granskning och en särskild rapport, och bland annat krävt offentliga register över alla dokument som produceras och cirkuleras.

Vad gör Kullgren för transparensen?

Det måste också bli offentligt vilka möten som hållits med olika intressegrupper och vilka som deltagit, även i förberedande organ.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

Vilka konkreta handlingar avser ministern att vidta för att aktivt verka för att öka transparensen under hela processen som leder fram till att fiskekvoter beslutas?

Läs också

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024