Vänsterpartiet: Pinsamma piruetter av Liberalernas Martin Melin
Ingen liberal har gått så långt i att hylla Erdoğans så kallade demokrati som Liberalernas utrikespolitiska talesperson Martin Melin, skriver Håkan Svenneling (V).
Håkan Svenneling
Riksdagsledamot (V), utrikespolitisk talespersonI centrum för riksdagens utrikespolitiska debatt stod nuvarande och tidigare regerings misslyckade Nato-förhandlingar. Eftergivenheten inför den turkiska regimen har lett till en säkerhetspolitisk oreda och utrikesministern har i praktiken blivit Erdoğans valarbetare. En talande del av detta är regeringspartiernas påståenden om att Turkiet skulle vara en demokrati.
Mjuk och len mot Turkiet
Liberalernas utrikespolitiska talesperson Martin Melin gick här allra längst. Några liberala värderingar var det svårt att höra. Särskilt i ett replikskifte med mig när jag frågade om varför Liberalerna numera är så mjuka och lena i tonen gentemot Turkiets despotiske president Erdoğan. Då tog Melin till kraftuttrycken för att slå fast utrikesminister Tobias Billströms linje att Turkiet är en demokrati. Något som nio av tio svenskar inte håller med om enligt en Novus-undersökning som SVT Nyheter beställt. Knappast heller de oppositionspolitiker och journalister som sitter fängslade i Turkiet.
Eftergivenheten inför den turkiska regimen har lett till en säkerhetspolitisk oreda och utrikesministern har i praktiken blivit Erdoğans valarbetare.
Denna linje är står dock i bjärt kontrast mot vad Liberalerna tidigare har tyckt. I oktober 2019 tog jag och liberalen Fredrik Malm varandra i handen och föreslog att vapenexporten skulle stoppas till Turkiet, ett förslag som till slut alla riksdagens partier röstade för. 2019 skrev också Liberalerna en motion där de i och för sig var för ett svensk Natomedlemskap men samtidigt ansåg att Turkiet skulle slängas ur organisationen.
Världsledande förtryckare
2019 var också året som Sverige hade val till Europaparlamentet. På sin hemsida deklarerade därför Liberalerna: ”Turkiet har utvecklats i en alltmer auktoritär riktning. Landet är i dag världsledande i att fängsla journalister och frihetsberöva invånare som kritiserar presidenten eller regeringen. Under Erdoğans ledning är Turkiet vare sig en demokrati eller en rättsstat, och ett sådant land kan inte bli medlem i unionen.”
Numera är de liberala meningarna betydligt luddigare om Turkiet. Men ingen liberal har gått så långt i att hylla Erdoğans så kallade demokrati som Martin Melin (L). Även om Melin själv hävdar att han är en terrier i regeringssamarbetet framstår uttalandena mer som en lojal tjänare, särskilt mot despoten Erdoğan.