Försvaret ber regeringen om en rad namnbyten

För att minska risken för förvirring begär Försvarsmakten att regeringen gör ett antal namnändringar på olika delar inom försvarets organisation.

Johanna Alskog

I sitt budgetunderlag för åren 2023-2025 begär Försvarsmakten, bland mycket annat, att regeringen ska besluta om en rad namnändringar.

Det rör sig bland annat om tre utbildningsgrupper med ansvar för att utbilda hemvärnsförband och stödja de frivilliga försvarsorganisationernas verksamhet. I dag ger gruppernas namn ett felaktigt intryck av att de är kopplade till regementen som återinrättats under förra året. Därför vill Försvarsmakten att:

Dalregementsgruppen vid Mellersta militärregionstaben byter namn till Dalagruppen.

Fältjägargruppen vid Norra militärregionstaben byter namn till Jämtlandsgruppen.

Elfsborgsgruppen vid Västra militärregionstaben byter namn till Göteborgsgruppen.

Dessutom föreslår Försvarsmakten att Livgardesgruppen vid Mellersta militärregionstaben byter namn till Storstockholmsgruppen. Detta eftersom den saknar koppling till förbandet Livgardet.

Försvarsmakten vill också att Försvarsmusiken vid organisationsenheten Livgardet byter namn till Försvarsmusikenheten.

Sist och slutligen föreslår Försvarsmakten att Försvarsmaktens vinterenhet vid Norrbottens regemente (I 19) byter namn till Försvarets vinterenhet. Detta eftersom förledet ”Försvarsmakten” inte ska användas för enskilda delar av en organisationsenhet, skriver Försvarsmakten i sitt budgetunderlag.

Namnändringarna kräver att regeringen ändrar i förordningen med instruktion för Försvarsmakten, det vill säga är ett regeringsbeslut.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024