Om  
Gui Congyou
Niklas Swanström

Kinas nya ambassadör är klar för start

Kinas nya ambassadör Cui Aimin har lämnat över sitt kreditbrev till kungen. Därmed är han redo att fullt ut ta över efter sin omstridda företrädare Gui Congyou.

Kinas ambassad i Sverige.
Kinas ambassad i Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

I veckan lämnade två nya ambassadörer i Sverige över sina så kallade kreditbrev till kungen (via utrikesdepartementet): Cui Aimin från Kina och Karim Medrek från Marocko. Därmed kan ambassadörerna fullt ut representera sitt respektive land i Sverige.

Cui Aimin efterträder Gui Congyou, en ambassadör som flera gånger hamnade i uppmärksammade konflikter med företag och journalister under sin tid i Sverige. Han lämnade hastigt sin post i september förra året.

Utrikesexpert: Bättre diplomat än företrädaren

Aimin har en lång bakgrund inom kinesiska utrikesdepartementet och flera utlandsposteringar bakom sig, skriver Svenska dagbladet.

– Jag får intrycket av att han är en karriärdiplomat. Jag har inte träffat honom själv men det jag har fått till mig är att han är en mer kommunikativ person och en bättre diplomat än den förre ambassadören, säger Niklas Swanström, ansvarig för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till Svd. 

Swanström tippar att det inte kommer bli någon större förändring med den nya ambassadören, om än färre konflikter, men att det samtidigt helt beror på vilka instruktioner han får Peking.

Läs här om tankesmedjan Frivärlds rapport om kinesiska ambassadens arbete med att tysta kritiker i Sverige.

Nämnda personer

Gui Congyou

Kinas tidigare ambassadör i Sverige
Magister i juridik (Renminuniversitetet)

Niklas Swanström

Chef institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik
fil. dr. freds- och konfliktkunskap (Uppsala uni. 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024