Missnöjda stridspiloter överger flygvapnet

Drygt 30 stridspiloter går nu på tjänstledighet för studier, rapporterar Officerstidningen. Orsaken är missnöje med kraftigt ändrade pensionsvillkor, men även med löneläget.

Inte bara pensionsmissnöje. Försvarsmakten ligger efter med 20 000 kronor i månaden jämfört med andra statliga myndigheter som bedriver flygtjänst, enligt Försvarspiloternas intresseorganisations ordförande Per-Martin Sternevi.
Inte bara pensionsmissnöje. Försvarsmakten ligger efter med 20 000 kronor i månaden jämfört med andra statliga myndigheter som bedriver flygtjänst, enligt Försvarspiloternas intresseorganisations ordförande Per-Martin Sternevi.Foto: Henrik Jansson/TT
Johanna Alskog

Ändringar i pensionsvillkoren för Försvarsmaktens piloter födda 1988 och senare har skapat stort missnöjde bland flygvapnets stridspiloter. Pensionsålder ändrades radikalt: Från 55 till 67 år. Cirka 90 piloter berörs av ändringarna.

Nu går drygt 35 av stridspiloterna på tjänstledighet för studier, rapporterar Officerstidningen. De förslag till åtgärder som flygvapnet presenterat, bland annat en återgång till en pensionsålder på 55 år som en övergångslösning för de berörda piloterna, är inte tillräckligt. Det säger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation, FPI, till Officerstidningen.

– Det har nu gått sex månader sedan tjänstledighetsansökningarna lämnades in och det finns fortfarande inte en enda förhandlingsprocess i gång. Innan det sker är det bara tomma löften. Man hade en god möjlighet att lösa den här krisen, men det verkade vara viktigare att avvakta för att se om alla tjänstledighetsansökningarna var på riktigt eller inte, säger han och fortsätter:

– Även om Försvarsmakten och flygvapnet utåt sett tagit tag i frågan så har FPI alltför ofta stött på tecken på skepsis inför tjänstledighetsansökningarna. Vi har också sett indikationer på att man aktivt avvaktar med planeringsinriktningar för hösten då man inte är säker på att individerna menar allvar.

Det finns även ett missnöje med lönerna bland stridspiloterna, enligt Sternevi.

Hultqvist: Försvarsmaktens ansvar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick under sommaren en skriftlig fråga från Björn Söder (SD) angående missnöjet bland stridspiloterna. Hultqvist hänvisade till att Försvarsmakten ansvarar för myndighetens personalfrågor och skrev: ”Om eventuella operativa begränsningar skulle uppstå förväntar jag mig att Försvarsmakten redovisar det.”

Beslut på torsdagen

På torsdagseftermiddagen meddelade Försvarsmakten i ett pressmeddelande att Arbetsgivarverket beslutat om förmånligare villkor för den berörda gruppen.

– Jag har precis fått besked om att Arbetsgivarverket under eftermiddagen fattat beslut i frågan om övergångsregler, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Försvarsmakten skriver i pressmeddelandet att det är för tidigt att kommentera detaljer i beslutet, det kommer att analyseras vad detta beslut innehåller och innebär.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024