Analys av 
Johan Manell

Riksdagsröra efter Vänsterpartiets utspel

Vänsterpartiet hotar att fälla Stefan Löfven. SD är med på det, men det gillar inte V. Moderaterna och Kristdemokraterna är egentligen med på det, men vill inte hjälpa V. Det enda som är tydligt efter dagens besked är att riksdagen är rörig.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vid pressträffen i riksdagen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vid pressträffen i riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Ända sedan januariavtalet slöts så har frågorna om Las och fri hyressättning i nyproduktion varit en tickande bomb som hotat att fälla Regeringen Löfven. När det gäller Las lyckades till slut parterna, efter politiskt tryck, komma överens och den potentiella misstroendebomben blev till pyspunka för vänstern.

När det gäller hyressättningen verkar det dock vara annat ljud i skällan från V. Men nu har M och KD fått kalla fötter och vill inte hjälpa till. Det är snurrigt i både regering och opposition.

Hot

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har gett Stefan Löfven 48 timmar på sig att antingen helt slopa förslaget om fri hyressättning eller att inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen om det. Annars vill partiet rösta bort Löfven. Men det kan bli lättare sagt än gjort.

Mandaten styr

Grundproblemet är att riksdagspartierna allt för länge har blundat för antalet mandat i riksdagen. Och det gäller egentligen samtliga partier.

Att Löfven lyckades bilda en regering för två och ett halvt år sedan var tack vare att Vänsterpartiet inte röstade emot honom. Men januaripartierna har tillsammans bara 166 mandat. Därför är samarbetet beroende av att Vänsterpartiet stödjer det.

Samtidigt har Vänsterpartiet bara 27 mandat. För att ens få det till en misstroendeomröstning i riksdagen krävs det 35 mandat. Så lika naivt som det är av regeringen att ta V:s stöd för givet, är det naivt av V att skramla högt med misstroendehot innan de säkrat stöd för att väcka ett sådant.

(M)ålat in sig i ett hörn

M och KD har tidigare sagt att de i varje givet läge är beredda att fälla regeringen. Men när misstroendehotet nu riskerar att konkretiseras så verkar partierna inte lika sugna längre. Det har också sin grund i mandatfördelningen.

Även om V, M, KD och SD tillsammans kan rösta bort regeringen så kommer knappast Vänsterpartiet att stödja Kristersson som ny statsminister. Så varför ska M och KD driva fram ett misstroende om det ändå inte leder till regeringsskifte?

Samtidigt har Ulf Kristersson målat in sig i ett hörn. Kan han låta Löfven sitta kvar efter allt prat om att rösta bort honom så fort en chans ges?

Löfven kastar bollen vidare

Stefan Löfven lät på eftermiddagen genom sin justitieminister Morgan Johansson meddela att arbetet fortsätter med förslaget. Mycket annat var heller inte att vänta. Att slopa förslaget om fri hyressättning kan Löfven inte, för då tappar han Centerpartiets stöd och det samma gäller om regeringen separat skulle börja förhandla med Hyresgästföreningen.

Genom att inte göra någonting så bollar Löfven över problemet till Kristersson. Löfven vet att Moderaterna har väldigt lite att vinna på att skicka in Sverige i en politisk kris bara ett drygt år före valet.

Talmannen

Om det ändå skulle komma så långt att det väcks ett misstroende kan Löfven förekomma det genom att utlysa extra val. Men även här har han alternativet att inte göra någonting. På det sättet sitter han kvar med en övergångsregering och skickar vidare bollen till talmannen. En statsminister i en övergångsregering kan nämligen inte utlysa extra val.

Andreas Norlén får då lägga fram ett nytt förslag till statsminister eller köra nya talmansrundor. Men det troligaste är att det, som mandatfördelningen ser ut, inte går att få stöd för en ny regeringschef. Därför kan det ändå sluta med extra val.

Pajkastning

Om det skulle gå så långt att det kommer till ett extra val så kommer den valrörelsen troligen innehålla en hel del pajkastning om vems fel det var att vi hamnade där. Var det Centerpartiet, eftersom partiet fick in frågan om hyressättning i januariavtalet? Var det Socialdemokraterna, eftersom Löfven inte gick V till mötes? Var det Vänsterpartiet, som drog igång hela karusellen? Var det M, KD och SD, för att de fällde Löfven utan att ha ett eget regeringsalternativ?

V går på pumpen

Den situationen är det flera partier som vill undvika. De flesta partierna vinner alltså på att låta allting ha sin gilla gång. Därför är det troligt att V:s utspel inte kommer få den effekt som partiet hoppas på.

Men det är viktigt att komma ihåg att mandatfördelningen i riksdagen fortsatt är den samma. Den kan inte partierna fortsätta ignorera. Det är det förhållningssättet som skapar kaoset.

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024