Skottlossning vid Rosenbad till helgen

Vaktposter, vägspärrar, skottlossning och kontroll av figuranter vankas i centrala Stockholm till helgen, när livbataljonen övar försvar av regerings- och riksdagskvarteren.

Bild från en av livbataljonens tidigare Stockholmsövningar.
Bild från en av livbataljonens tidigare Stockholmsövningar.Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Sanna Rayman

Livgardets insatsförband livbataljonen är i sluttampen av sin krigsförbandsövning och ska under den kommande helgen öva försvar av Stockholm runtom riksdagen och Rosenbad. Det meddelar Försvarsmakten på sin hemsida. 

Bland annat pliktpersonal, värnpliktiga samt reservofficerare arbetar under övningen, som bland annat består i att öva strid i bebyggelse samt att skydda och bevaka samhällsviktiga anläggningar. 

Fakta om Livbataljonen

Livbataljonen är det insatsförband som vid kris och krig förstärker skyddet av rikets och Försvarsmaktens ledning samt viktiga objekt i och omkring huvudstaden. Livbataljonen är också det förband som i fredstid ansvarar för den statsceremoniella verksamheten inom Försvarsmakten och verkar som skyddsvakter vid de kungliga slotten.


Källa: Försvarsmakten

Vägspärrar

Livbataljonens övning i regeringskvarteren är planerad att pågå från tidig kväll lördag den 9 oktober till förmiddagen söndag den 10 oktober. Det kommer finnas vaktposter och vägspärrar i området, samt patrullerande soldater under natten. Försvarsmakten skriver även att ”de kontroller som genomförs sker bara på figuranter” samt flaggar även för att ”skottlossning med lös ammunition kan komma att ske”.

Det kommer även att ske övningar i byggnader i Telestaden i Farsta utanför Stockholm. Även där kommer en styrka att träna strid i bebyggelse.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024