Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

Akademiledamot får Anna Lindh-priset

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg får 2024 års Anna Lindh-pris. Det är andra gången på en vecka som hon prisas.

Albin Bohlin

”Ingrid Carlberg öppnar våra ögon genom sin stora kunskap och sin förmåga att beskriva farorna för det som riskerar att hända med vår demokrati. För det får hon 2024 års Anna Lindh pris”, står det i motiveringen.

Ingrid Carlberg inledde sin karriär som journalist på 90-talet och har bland annat varit undersökande journalist och ledarskribent på Dagens Nyheter. Sedan 2020 är hon ledamot av Svenska Akademien.

– Ingrid har genom sitt författarskap både gjort uppskattade biografier och satt strålkastarljuset på olika missförhållanden. Inte minst genom sin senaste bok Marionetterna, där hon beskriver hur samhällsutvecklingen lett fram till den verklighet vi lever i idag, med trollfabriker, desinformation, hat och lögner i det offentliga samtalet, säger Ann Linde (S), ordförande i Anna Lindhs minnesfond, i ett pressmeddelande.

Anna Lindhs minnesfond instiftades efter hennes död och delar sedan 2004 årligen ut ett stipendium till en person, i första hand en kvinna eller ungdom, som verkar i Anna Lindhs anda. Priset delas ut på Medelhavsmuseet på Anna Lindhs födelsedag den 19 juni.

Den senaste veckan har Ingrid Carlberg även fått ett stipendium från stiftelsen Klockrosen, instiftat av Kerstin Ekman och maken Börje Frelin.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024