Regeringen med på oppositionens krav om mer matematik

UTBILDNING. Elever i årskurs 7-9 ska få en undervisningstimme mer i matematik per vecka, anser en majoritet i utbildningsutskottet. Men regeringen är med på noterna och går oppositionen till mötes. 

Foto: Pixabay
Mattias Croneborg

Utskottsmajoriteten, Alliansen och Sverigedemokraterna, föreslår att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att skyndsamt ta fram förslag som gör detta möjligt. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget. Men till Altinget meddelar Gustav Fridolins pressekreterare Matilda Uusijärvi Ek att regeringen inte ser några problem med utskottets förslag. 

"Såväl vi som den borgerliga oppositionen vill stärka matematiken i skolan. Vi är i skoluppgörelsen överens om att inleda samtal om en ny timplan för grundskolan utifrån Skolverkets förslag som innehåller mer mattetimmar", meddelar hon i ett sms till Altinget

Sluttande plan för matematiken

Bakgrunden till utskottets förslag är flera motioner som har lagts fram av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Man pekar på en lång period av försämrade kunskaper.

”Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats sedan 1990-talet. Andelen behöriga till gymnasieskolan har minskat sedan 2006. Det kan till stor del förklaras av att andelen elever med underkänt betyg i matematik i årskurs 9 har ökat”, skriver majoriteten i ett gemensamt utlåtande.

Mattelyftet otillräckligt

Redan i dag har matematikundervisningen ökat sedan mattelyftet infördes. Men reformen har främst fördelats på årskurs 1-3, enligt Skolverket. Utskottet anser att det är otillräckligt, och vill se satsningar direkt riktade till högstadieelever.

Alliansen och Sverigedemokraterna anser att fler elever godkända i matematik bidrar till att andelen behöriga till gymnasieskolan ökar. I ett internationellt perspektiv är undervisningstiden i matematik fortfarande låg i Sverige, resonerar de.

S, V och MP i utskottet reserverar sig

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet menar att lärare, rektorer och elever måste få arbetsro. ”Regleringar av grundskolans timplan bör därför behandlas i ett samlat grepp och beredas på ett seriöst sätt”, skriver de i en reservation. Men regeringen ligger alltså närmare oppositionen i detta fall. 

Riksdagen ska debattera och besluta om ärendet den 12 mars.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024