Det här ska Alliansen strida om i riksdagen

UTBILDNING. Alliansen har enats om fem nya skolpunkter som partierna ska driva i riksdagen. Dessutom gör man ett nytt försök att få igenom fler timmar idrott i skolan.  

<div>Camilla Waltersson Grönvall (M),&nbsp;Ulrika Carlsson C),&nbsp;Christer Nylander (FP),&nbsp;och&nbsp;Annika Eclund (KD) har enats om sex punkter som de ska driva i riksdagen om skolan.&nbsp;</div>
Camilla Waltersson Grönvall (M), Ulrika Carlsson C), Christer Nylander (FP), och Annika Eclund (KD) har enats om sex punkter som de ska driva i riksdagen om skolan. 
Mattias Croneborg

Allianspartierna går visserligen till riksdagen med separata budgetmotioner. Men det hindrar inte partierna från att lägga gemensamma motioner inom sakpolitiska områden. Altinget listar de sex skolmotioner som partierna har enats om. Om Alliansens motioner får stöd av Sverigedemokraterna kan det ställa till problem för regeringen. Altinget gör dessutom en tillbakablick över vad som hände med det som Alliansen drev förra året. På två punkter blockerar oppositionen regeringens politik. På en punkt ser det ut att bli en kompromiss, på ytterligare en punkt har det redan blivit en kompromiss. 

Det är alltså fem nya frågor och en gammal som Alliansen väljer att strida om i riksdagen.               

– Ja, det är de frågor där vi direkt ser att vi har en gemensam inställning, säger Moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall till Altinget.

Men hon hoppas också att enskilda partimotioner där partierna har snarlika åsikter ska kunna leda till majoritet i riksdagen.

Det fria skolvalet

Alliansen ska fortsätta att värna rätten till det fria skolvalet och ser det som en av grundbultarna i det svenska utbildningssystemet. Men Alliansens linje lär inte få stöd av Sverigedemokraterna. Partiet ligger snarare närmare regeringen i frågan och föreslår även i år ett kommunalt veto mot friskoleetableringar.

Digital utveckling

Alliansen anser att skolan länge har varit eftersatt när det gäller införande av digitala hjälpmedel i administrationen och i undervisningen. Men på senare år har många skolor gjort digitala satsningar av olika slag. Alliansen anser dock att bilden är mycket splittrad, och starkt beroende av hur drivkraftiga skolhuvudmän, skolledare och enskilda lärare är. Detta har lett till stora skillnader i likvärdighet mellan skolor och mellan kommuner. Det rimmar inte med inriktningen på utbildningspolitiken, resonerar Alliansen.

Man föreslår därför att Skolverket ska utreda och lämna förslag på ett nationellt digitalt lärarlyft.

Entreprenöriellt lärande och hållbar utveckling

Alliansen vill utvärdera vilken effekt och vilka resultat styrdokumenten med betoning på lärande för hållbar utveckling och entreprenöriellt lärande har fått för utbildningssystemet, alltifrån grundskola till högre utbildning.

Förstelärartjänster i utanförskapsområden

Alliansen vill ha en utbyggnad av karriärtjänsterna i utanförskapsområden. SD vill också premiera lärare som tar sig an problemskolor. Även regeringen har sådana förslag i budgeten. Skillnaderna handlar mer om hur det ska utformas.

Lärlingsutbildning

Alliansen vill fortsätta att bygga ut lärlingssystemet. Partierna hänvisar till Tyskland, där lärlingsplatserna är knutna till gymnasiet och som, enligt Alliansen, framgångsrikt pressat ned ungdomsarbetslösheten. Därför vill man att utreda en breddad och förstärkt lärlingsutbildning.

Även Sverigedemokraterna har en partimotion om att införa fler lärlingsplatser, men utformningen skiljer sig något mot Alliansens förslag.

Mer idrott

Enligt Alliansens tidigare förslag bör undervisningstiden för ämnet idrott och hälsa i grundskolan utökas från 500 till 600 timmar. För att kunna ha fler lektioner i idrott och hälsa bör regeringen överväga att minska tiden i motsvarande grad för det som kallas elevens val, skriver Alliansen. Men just den lösningen har Sverigedemokraterna vänts sig emot tidigare.

Två ja och två nej

Hur gick det för de stridspunkter som Alliansen drev förra riksdagsåret? Läget kan sammanfattas enligt följande:

  • Mer idrott i skolan – nej
  • Möjligt och tillåtet att fira skolavslutning i kyrkan – nej
  • Tioårig grundskola ­– nja
  • Betyg från årskurs fyra – nja
  • Möjlighet att lämna ordningsomdömen på högstadiet och gymnasiet – nja
  • Gymnasiet ska vara frivilligt – ja
  • En rättighet att läsa in högskolebehörighet – inte en skyldighet – ja

Mer idrott i skolan – nej

Här fick inte Alliansen något stöd från Sverigedemokraterna. Både Alliansen och SD vill ha mer idrott i skolan. Men i  Alliansens alternativ sker det på bekostnad av mindre tid för ”Elevens val”. SD stödde inte Alliansen eftersom partiet anser att "elevens val" kan vara enda tillfället som högpresterande elever får chans att fördjupa sig i sina favoritämnen. 

Möjligt och tillåtet att fira skolavslutning i kyrkan – nej

Här skedde något så ovanligt som att riksdagen självt tog fram ett eget lagförslag. Det var baserat på det förslag som den borgerliga regeringen lät utreda före valet. Det förslaget var ute på remiss och har fått mycket besk kritik från myndigheter och organisationer. Till att börja med såg det ut som att riksdagsmajoriteten skulle gå vidare med det. Men SD var missnöjt med att en formulering om kulturarv ströks ur förslaget och drog tillbaka sitt stöd.

10-årig grundskola – nja

Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, vill inte att den tioåriga grundskolan ska innehålla en förskoleklass och röstade för ett tillkännagivande om detta. Regeringen har utrett frågan. Utredningen föreslår visserligen att förskoleklassen är kvar och blir obligatorisk samt att grundskolan förblir nioårig. Men utbildningsminister Gustav Fridolin öppnade för samtal med oppositionen om detta. Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitiska talesperson, säger till Altinget att Alliansen kommer att bevaka tillkännagivandet. Det är tämligen osannolikt att regeringen tar utredningsförslaget ograverat till riksdagen. Istället kan det bli en överenskommelse över blockgränsen.    

Betyg från årskurs fyra – nja

Frågan är avförd från den politiska debatten med kompromissen om försök med betyg i årskurs 4 i maximalt 100 skolor.  

Möjlighet att lämna ordningsomdömen på högstadiet och gymnasiet – nja

Alliansen fick stöd för detta av SD, som egentligen vill ha ordningsomdömen direkt i årskurs 1. Men Alliansen vill att omdömen ska införas först från årskurs 7. Regeringen har inte visat något intresse för ordningsomdömen. Snarare tvärtom. Regeringen lär sannolikt leta efter anledningar till varför förslaget som nu ligger som ett tillkännagivande inte ska genomföras.   

Gymnasiet ska vara frivilligt – ja

Regeringen utreder, som ett alternativ, om gymnasiet kan vara obligatoriskt för alla under 18 år (Gymnasieutredningen). Alliansen och Sverigedemokraterna säger nej till detta. De har även kommit med ett tillkännagivande. Eftersom motståndet är kompakt är det osannolikt att regeringen kommer att föreslå något sådant. Det lär i stället bli andra förslag för att öka genomströmningen på gymnasiet.

En rättighet att läsa in högskolebehörighet – inte en skyldighet – ja

Här är det låsta positioner. Även denna fråga ska Gymnasieutredningen titta på. I direktiven till utredaren står det att ”alla nationella program i gymnasieskolan bör i fortsättningen erbjuda en bred gemensam kunskapsbas som ger grundläggande behörighet till högskolan.”

Riksdagen har tidigare i år anmodat regeringen att återkomma med ett lagförslag om att högskolebehörighet ska vara en rättighet.

Men regeringen är inte bunden till detta. Däremot blir det problem för regeringen när, eller om, den kommer med ett förslag, om att införa behörighet som en skyldighet.

 

FAKTA

Motioner om skola

Motionerna om skolan kommer att behandlas i riksdagen under våren 2016, efter att man beslutat om budgeten.Motionerna som visar Alliansens linje är de som är undertecknade av de fyra utbildningspolitiska talespersoner:

  • Christer Nylander (FP)
  • Camilla Waltersson Grönvall (M)
  • Ulrika Carlsson i Skövde (C)
  • Annika Eclund (KD)

De motioner som här betraktas om partilinjen för Sverigedemokraterna är de som är undertecknade av partiets alla ledamöter i utbildningsutskottet (kommittémotioner), däribland den utbildningspolitiska talespersonen Stefan 

Dokumentation

 

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024