FP och Lärarnas riksförbund: Gör om lärarutbildningen

OPINION. I en gemensam debattartikel i Expressen föreslår Lärarnas Riksförbund och Folkpartiet att den nuvarande uppdelningen av ämneslärarexamen i två inriktningar, en mot grundskolans årskurs 7-9 och en mot gymnasieskolan, tas bort.

Mattias Croneborg

I en gemensam debattartikel i Expressen föreslår Lärarnas Riksförbund och Folkpartiet att den nuvarande uppdelningen av ämneslärarexamen i två inriktningar, en mot grundskolans årskurs 7-9 och en mot gymnasieskolan, tas bort.

Det är partiledaren Jan Björklund (FP), Christer Nylander (FP), skolpolitisk talesperson och Bo Jansson, förbundsordförande Lärarnas riksförbund, som skrivit artikeln.

De vill också att ämnesstudierna för alla blivande ämneslärare ska vara så pass omfattande att studenterna når nivån för en masterexamen.

De anser även att utbildningen kan bli bättre genom att den förläggs till färre orter. ”Vi behöver ha färre utbildningsinstitutioner med tydlig koppling till de starkaste ämnesinstitutionerna. Detta skulle leda till högre kvalitet och effektivitet och valmöjligheter för studenterna genom att man kan samla fler ämnesinstitutioner på ett minskat antal utbildningsorter”, skriver de.

Slutligen vill de ta ett ytterligare steg i lärarlegitimationsreformen för att garantera att en lärare bara sätter betyg i de ämnen hen är behörig i.

Nämnda personer

Christer Nylander

Ordförande Ohlininstitutet, Bonus och Stiftelsen Ingmar Bergman
fil. kand. i statsvetenskap och nationalekonomi (1991)

Jan Björklund

Sveriges ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024