Fridolin: Andra kan ta hand om betygen

SKOLA. Utbildningsminister Gustav Fridolin är inte principiell motståndare till att myndigheter och skolorna själva bestämmer om betygen.

Mattias Croneborg

Fridolin beskrev att det i Finland är skolorna själva som avgör hur bedömning av elever ska utformas och menade att det inte finns något principiellt emot att Sverige skulle ha den ordningen, men att det inte är aktuellt nu.

– Vi var tidigare öppna för den modellen, men det är inte det som är avgörande för skolan, sade utbildningsminister Gustav Fridolin på en pressträff med riksdagsjournalister på tisdagen.

I Sverige är det alltså regeringen och riksdag som bestämmer när och hur betygens ska sättas. Det är också regeringen som bestämmer hur kunskapskraven i grundskolan för de olika betygsstegen ska se ut.

Men det är ingen självklar ordning. Skolverkets generaldirektör Anna Ekström har tidigare sagt att det inte skulle vara något problem att ha en finländsk ordning även i Sverige.

Betygen bort från agendan

Men Fridolin anser att det nu handlar om att få bort betygsfrågan från den dagspolitiska dagordningen. Det var också därför som överenskommelsen om betygen med Alliansen var viktig.

Under pressträffen hävdade utbildningsministern först att det fanns en tydlig majoritet för att införa betyg i årskurs fyra. Men journalister påpekade att varken i Centerpartiet eller i Kristdemokraterna var stödet helhjärtat. Som Altinget nyligen rapporterade var Sverigedemokraterna på väg att svänga i frågan.

Fridolin förklarade att han ville vara på den säkra sidan.

– Det var aldrig aktuellt att spela om betygen, sade han.

Snickrar direktiv för att begränsa vinster

En arbetsuppgift för Gustav Fridolin är att se till att få med sina synpunkter till den stora utredning om att begränsa vinster i välfärden som regeringen är på väg att tillsätta. Inom kort väntas regeringen presentera direktiven till utredningen. 

– Utbildningsdepartementet deltar i de samtalen. De är frågor som i allra högsta grad berör oss, sade Fridolin.

Han påpekade att det är en lång och mödosam process som regeringen är på väg att sparka igång.

– Nu lägger vi direktiv till en utredning som ska komma med förslag. Vi ser gärna att den utredningen har ganska öppna direktiv så att man kan belysa alla frågor ordentligt, sade han.

Nämnda personer

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024