Fyra lärare prisas av Kungliga Vetenskapsakademien

Kungliga Vetenskapsakademien har utsett fyra mottagare av Ingvar Lindqvistprisen.

Axel Hyttnäs Telin

Samma ledamöter som varje år delar ut Nobelpriset i fysik och kemi prisar fyra lärare för deras insatser.

Rickard Fors på Södra latins gymnasium i Stockholm får priset i matematik ”för att han skapar en utmanande men stödjande miljö som kombinerar kreativ och interaktiv problemlösning i matematik”.

– Jag älskar mitt ämne och går in med förutsättningen att eleverna antingen redan älskar det också, eller kommer att göra det efter mina lektioner, säger han i ett pressmeddelande.

Fysikpriset går till Martin Harari Thuresson på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, medan Jonas Kronkvist, Procivitas privata gymnasium i Helsingborg, får priset i kemi.

”Tycker inte om att lära ut från böcker”

Preeti Ghalawat, på grundskolan Rödabergsskolan i Stockholm, får priset i NO.

– Jag tycker inte om att lära ut från böcker, de blir föråldrade väldigt snabbt. I stället använder jag mig av exempel från forskning, verkligheten och från omgivningarna så att eleverna ska känna att de är en del av det vi pratar om, säger hon.

Ingvar Linqvistprisen finansieras från och med i år av stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Lärarna får ta emot sina pris vid Vetenskapsakademiens högtidssammankomst den 31 mars.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024