Karriärstegsreformen grogrund för misstro

ARBETSLIV. Reformen med förstalärare tas inte väl emot av lärarna själva. En majoritet är negativt inställda och otydlig i tillsättning av tjänster skapar misstro, enligt en enkät från Statskontoret.

Mattias Croneborg

Karriärstegsreformen har mottagits positivt av skolhuvudmännen. Men en majoritet av lärarna är negativt inställda till reformen. Det visar Statskontorets enkätundersökning bland 6 000 lärare.

Många lärare ser reformen som något

Dokumentation

Två karriärsteg: Förstelärare och lektor

Reformen omfattar extra lön för:

  1. Särskilt yrkesskickliga lärare med forskarutbildning – lektorer.
  2. Mer praktiknära karriärsteg som gör det möjligt för särskilt skickliga lärare att göra karriär utan att sluta undervisa – förstelärare.

Huvudmännen avgör vilka lärare som uppfyller kvalifikationerna för karriärstegen.

Det är frivilligt för huvudmännen att söka statsbidrag för karriärtjänster.

För att få statsbidrag krävs bland annat att läraren är erkänt skicklig på att undervisa och att lärarens arbetsuppgifter huvudsakligen består av undervisning och uppgifter som hör till undervisningen.

Statsbidraget lämnas för ett år i taget, i den mån det finns tillgång på medel. Statsbidraget för en förstelärare motsvarar en genomsnittlig löneökning på 5 000 kronor per månad. För en lektor motsvarar statsbidraget 10 000 kronor mer i lön per månad.


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Utbildning

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024