Kommuner ger inte papperslösa barn skolgång

SKOLA. Kommuner brister i att ge utbildning till papperslösa barn enligt en tillsyn av Skolinspektionens.

Mattias Croneborg

Asylsökande barn och papperslösa (sådana som vistas i Sverige utan tillstånd) har rätt att gå i skolan. Skolinspektionen har granskat 30 kommuner. Granskningen visar att det finns kommuner som inte har gett utbildning till samtliga asylsökande barn i kommunen. Flera kommuner befarar att de framöver får ökade problem med att göra det.

Det är också svårt för kommunerna att ha veta hur många asylsökande barn och unga som finns i kommunen. Många kommuner beskriver, enligt Skolinspektionen, att barn dyker upp och försvinner utan att kommunen fått information från Migrationsverket.

Men Migrationsverket begränsas av sekretess och har inte i uppgift att informera om när barn lämnar en kommun. Skolinspektionen konstaterar att det kan finnas olika uppgifter om vilka barn som finns i en kommun.

Företrädare för många av kommunerna upplever även att det saknas kompetens i skolorna för att klara uppdraget.

Dokumentation

Om tillsynen

Enbart kommunala huvudmän ingår.

Tillsynen har genomförts i de 30 kommuner som i genomsnitt hade högst andel asylsökande barn i åldrarna 6-19 år under perioden 1 januari-30 april 2014.

Kommunerna är: Alvesta, Askersund, Boden, Borgholm, Filipstad, Flen, Gullspång, Hagfors, Hedemora, Hultsfred, Hällefors, Högsby, Kramfors, Laxå, Lessebo, Lindesberg, Ljusnarsberg, Mellerud, Norberg, Skinnskatteberg, Storfors, Säffle, Sävsjö, Söderhamn, Tingsryd, Töreboda, Uppvidinge, Valdemarsvik, Vingåker och Älvsbyn.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024