Lärare stoppade skolattack – nomineras till pris

En elev och en lärare skadades under en knivattack på en gymnasieskola i Kristianstad. Läraren Christian van Gils lyckades stänga in gärningsmannen – en insats som kan ha räddat liv. För hans agerande belönas Van Gils nu med en nominering till Efterlysts civilkuragepris.

Axel Hyttnäs Telin

Det var innan den första lektionen efter jullovet som en 16-årig elev på skolan gick till attack på NTI-gymnasiet i Kristianstad.

Kniv i låret

Läraren Christian Van Gils stod och småpratade med eleverna när 16-åringen plötsligt sprang fram.

– Plötsligt kom killen rusande fram i klassrummet och innan jag visste ordet av satt det en kniv i mitt lår, säger Van Gils, som dessutom tilldelades ett hugg i armen, till Efterlyst enligt Skolvärlden.

Han lyckades stänga in gärningsmannen i klassrummet trots att dörren inte gick att låsa, vilket ledde till att polisen kunde gripa eleven en stund senare.

Kan vinna sexsiffrigt

Christian Van Gils är nu nominerad till Civilkuragepriset, som är ett samarbete mellan Efterlyst och stiftelsen Tryggare Sverige. Vinnaren belönas med 100 000 kronor och koras i programmets säsongsfinal den 3 juni.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024