Lärarfacken: Skolsatsningar äventyras av politisk prestige

REGERINGSKRIS. Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund och Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, befarar att den uppkomna regeringskrisen kan medföra att satsningar på skolan och lärarnas löner läggs på is.

Mattias Croneborg

”I dag borde riksdagen ha fattat ett mycket viktigt beslut: att staten i budgeten satsar 12 miljarder kronor under de närmaste åren på skolan och för att höja läraryrkets attraktivitet. Detta skulle bland annat ha möjliggjort rejäla höjningar av lärarnas löner, vilket är nödvändigt för att fler ska vilja bli – och stanna kvar som – lärare”, skriver de på DN Debatt.

Jansson och Jaara Åstrand anser att regeringen och Alliansen spelar Sverigedemokraterna i händerna.

”Det är nu ett år sedan hela Sverige drabbades av Pisa-chocken och de dominerande partierna har ännu inte lyckats samla sig för satsningar som kan vända utvecklingen. I stället för att mötas och hitta breda lösningar överlåter man till Sverigedemokraterna att anta eller förkasta.”

Jansson och Jaara Åstrand vädjar till politikerna att komma överens över blockgränsen: ”Därför behövs en bred samsyn kring behovet av att investera i lärarna. Politiskt, men också på arbetsmarknaden. Lärarna är grunden för kunskapssamhället.”

Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Styrelseledamot Folksam liv
Lärare (Umeå uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024