Mest lästa utbildningsartiklarna 2023

Myndighetschefernas löner, statens ansvar över skolan och den nya Pisa-undersökningen lockade till läsning under året. Här är några av de mest lästa artiklarna på Altinget Utbildning under 2023.

Foto: Mikaela Landeström/TT, Jonas Ekströmer/TT, Lars Schröder/TT
Rebecka Prahl

Ingen offentlighetsprincip för friskolor – utredningsuppdrag stryks

Skolinformationsutredningen ska inte längre titta på införandet av en offentlighetsprincip i fristående skolor, meddelade utredare Ulrika Geijer i en intervju med Altinget. I stället ska en så kallad insynsprincip utredas, vilket tidigare framgått av Tidöavtalet.

Här är friskoleetableringarna som nekas av Skolinspektionen

Thorengruppen har både ansökt om utökning och nyetablering. Totalt handlar det om 17 ansökningar, men alla har nekats av Skolinspektionen. Grunderna var brister i tillsyn vid befintliga skolenheter och brister i elevprognos.

Utbildningsministern: Viktigt att lärosätena minskar sin administration

Regeringen skär ner på utbildnings- och forskningsanslagen i höstens budget. ”Det finns en administrativ överbyggnad inom högskolevärlden”, menar utbildningsminister Mats Persson (L).

Skolpolitiken har ökat ojämställdheten

Jämställdhetsmyndigheten konstaterar i en ny rapport att jämställdheten i skolan backar inom flera områden. ”De senaste trettio årens reformer har bidragit till att reproducera ojämställdhet snarare än att motverka ojämställdheten”, säger Jakob Lindahl, rapportförfattare.

Lista: Så mycket tjänar myndighetscheferna efter höjningen

Vem har högst lön av skolmyndigheternas chefer? Och vem får högst procentuell löneökning? Altinget har kartlagt vad generaldirektörerna tjänar.

De tar plats i regeringens nya expertgrupp om forskning

Rektorer, professorer, företrädare för näringslivet och det offentliga tar nu plats i den nya forskningsberedningen som ska fungera som rådgivare till regeringen i utvecklingen av den nya forskningspolitiken. ”Det krävs en väldig satsning”, säger Robert Egnell, rektor för Försvarshögskolan, till Altinget.

S: Killar hamnar efter i tjejskolan

I en skola som blivit anpassad efter studievana tjejer hamnar killarna efter. Amalia Rud Pedersen (S), som leder en av Socialdemokraternas arbetsgrupper som ska peka ut riktningen för partiets nya politik, vill att S vänder blicken mot Finland.

Skolmyndigheterna om att slås ihop: ”Orealistiskt”

Varken Skolinspektionen eller Specialpedagogiska skolmyndigheten vill slås ihop till en gemensam skolmyndighet som det föreslås i utredningen om statens ansvar för skolan. Det uppger myndigheternas generaldirektörer för Altinget. Men Skolverket stänger inte dörren helt.

Rektorskritik mot ny utredning: ”Behövs inte”

Regeringen vill stärka tryggheten i skolan. Men Sveriges skolledare ser inget behov av en utredning. ”Regeringen behöver ägna mer tid åt att se till att kompetensförsörjningen fungerar i stället”, säger Matz Nilsson, förbundsordförande.

Pisa: Bottenresultat för Sverige – fortfarande över snittet

Svenska elevers kunskaper har sjunkit i läsning och matematik, visar Pisa-undersökningen 2022. Resultatet ligger på samma nivå som 2012, som är det lägsta uppmätta resultatet för Sverige. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024