Rektor får större makt över nyanländas skolgång

INTEGRATION. Rektorn på en skola blir den som får avgöra om en nyanländ elev ska gå i förberedelseklass eller i vanlig klass. Det kommer också att bli en maxgräns på två år för en elev i förberedelseklassen.

Mattias Croneborg

Riksdagen har beslutat om hur placering av nyanlända i skolan ska gå till. I dag ansvarar huvudmannen för att organisera mottagandet av nyanlända elever utifrån vad som bedöms fungera bäst för verksamheten. Det innebär att den nyanlända ibland placeras direkt i en ordinarie undervisningsgrupp, ibland i någon form av förberedelseklass.

Med de nya reglerna blir det rektorn som kan besluta att om en nyanländ elev har otillräckliga kunskaper i det svenska språket, så kan hen undervisas i en förberedelseklass. Men den undervisningen ska avbrytas så snart eleven bedöms ha tillräckliga kunskaper för att kunna delta i den ordinarie undervisningen.

En elev får vara i förberedelseklass i högst två år. Undervisningen i förberedelseklassen ska också ske i så nära anslutning till annan undervisning som möjligt, väntas riksdagen besluta.

Riksdagens beslut kommer från en proposition som ursprungligen är från alliansregeringen, men en del förändringar har gjorts av den rödgröna regeringen.

De borgerliga partierna reserverade sig och stödde det ursprungliga förslaget. Det innebär bland annat att den obligatoriska kartläggningen av nyanlända elever bör utökas till att gälla även sexåringar samt ungdomar upp till 18 år.

Alliansen vill också att regeringen ser över möjligheten att genomföra en nationell satsning på förberedelseklasser i språk på intensivnivå för nyanlända elever.

Alliansen vänder sig också mot beslutet om en maxtid på två år i en förberedande klass. En ”maxtid på två år riskerar att bli norm i stället för att vara just en maxtid. Vi föreslår därför ett krav på att elevernas kunskaper och möjligheter att gå vidare till ordinarie undervisning fortlöpande ska utvärderas”, heter det i den reservationen.

Sverigedemokraterna är positiva till att det införs en definition på nyanländ, men vänder sig emot att papperslösa räknas in i den definitionen. ”Landets lagar ska följas och de som inte fått uppehållstillstånd i Sverige, som har Europas generösaste asyllagstiftning, förväntas lämna landet”, skriver partiet i en reservation.

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari nästa år.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024