Debatt

SSU: vi får aldrig glömma - skydda utsatta minoriteter

DEBATT. Med anledning av förintelsens minnesdag skriver SSU:s ordförande Philip Botström om behovet av krafttag mot hatbrott och demokratilyft i skolan. Demokrati och människors lika värde är något vi ständigt måste jobba för, och som aldrig kan tas för givet. 

Minnesmonumentet i Berlin för förintelsens offer
Minnesmonumentet i Berlin för förintelsens offerFoto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Philip Botström,
förbundsordförande SSU

Idag är det den internationella minnesdagen för förintelsen - samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Det är en dag då vi ska minnas de fruktansvärda brott mot mänskligheten som begicks under andra världskriget och hedra minnet av alla offer. Det är en dag då vi påminner oss om vår historia för att kunna lova varandra: aldrig mer.

Aldrig glömma

Men för att kunna säga ”aldrig mer” måste vi se och bemöta hot mot demokratin som finns bland oss idag. För det känns som att vi håller på att glömma. Det senaste året har vi kunnat se nazister marschera i Falun, i Visby, i Göteborg och i Stockholm. Vi ser hur synagogor och moskéer attackeras och att religiös och politisk extremism breder ut sig. Det här är inte en utveckling som är isolerad till Sverige, runt om i Europa ser vi hur högerextrema krafter tar sig in i parlament och hur unga radikaliseras av islamister. Det här är en farlig utveckling och bevisar att demokrati och människors lika värde inte är en självklarhet - utan något vi ständigt måste stå upp för och försvara varje dag.

Oavsett vem eller vilka som sprider hatet, måste samhället agera lika kraftfullt som konsekvent. För även om extremismen kan komma till olika uttryck såsom antisemitism eller islamofobi är drivkraften alltid densamma och en del av samma mönster. Såväl nazister som radikala islamister vill splittra vår demokrati genom att ställa olika grupper i vårt samhälle mot varandra. Hat är drivkraften och våld är i slutändan alltid metoden. SSU har två förslag för att bekämpa extremismen:

  • Krafttag mot hatbrott

Vi ska vara hårda mot brott och dess orsaker, detsamma gäller hatbrott. Regeringen behöver ge resurser och sända en ännu tydligare signal till Polisen och Säpo att prioritera, utreda och kartlägga hatbrott. Fler måste lagföras och straffas för hatbrott och hets mot folkgrupp. Vi vill även se åtgärder för att stärka säkerheten för religiösa församlingar och byggnader. Men det räcker inte med polisens insatser, hela samhället måste kraftsamla för att förebygga hatbrott. Vi vill därför att fler kommuner, på inrådan av BRÅ, upprättar handlingsplaner mot våldsbejakande extremism.

Med målet att alla, oavsett ens religiösa tillhörighet, ska kunna känna trygghet på våra gator och torg.

  • Demokratilyft i skolan

På lång sikt är utbildning det bästa vapnet för att slå undan grogrunden för extremismens framväxt. Extremism gynnas och göds av faktaresistens och bristande kunskaper. Därför vill vi se ett demokratilyft i skolan genom att utöka undervisningen i källkritik, förbättra undervisningen om demokrati och dess moderna historia och ge lärare bättre verktyg och fortbildning i demokratifrågor. Det är avgörande för att möta den utveckling som nazister, islamister och andra extremister bygger sin trovärdighet och världsbild på.

Kampen mot extremism får aldrig vila. Vi får aldrig ta värderingar för givet, för vi ser just nu i Sverige och runt om i världen att det går snabbt att rasera det som tagit lång tid att bygga upp. Demokratin måste återerövras varje dag, av varje generation. Det uppdraget tar socialdemokratins ungdomsförbund på största allvar. Därför kräver vi krafttag mot hatbrott och extremism och ett demokratilyft i skolan för att vi på riktigt ska kunna säga “aldrig mer”.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]


Nämnda personer

Philip Botström

Tidigare förbundsordförande SSU

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024