Två skolor stängs – kopplingar till extrem islamism

Skolinspektionen har beslutat att stänga två skolor i Örebro. I beslutet framgår bland annat att elever på skolan troligtvis har utsatts för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer.

Al-Azharskolan i Stockholm. Två skolor i Örebro som ägs av Al-Ahzar Stiftelsen stängs av Skolinspektionen. 
Al-Azharskolan i Stockholm. Två skolor i Örebro som ägs av Al-Ahzar Stiftelsen stängs av Skolinspektionen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ditte Roslund

De två skolorna i Örebro ägs av Al-Ahzar Stiftelsen. Enligt uppgifter från Säkerhetspolisen har en av stiftelsens styrelsemedlemmar ”rest till Syrien i samband med krig i syfte att ansluta sig till en terrororganisation”.

I Skolinspektionens beslut framgår också att styrelsemedlemmen fortfarande har kontakter inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Örebro, samt att flera anställda står under uppsikt av Säkerhetspolisen som anhängare av våldsbejakande islamism. I beslutet står dessutom att ”styrelsen godkänner undervisning där det finns en risk att barn utsätts för icke-demokratiska värderingar”.

Stiftelsen misstänks också för att ha lånat ut miljardbelopp utan någon säkerhet eller dokumentation. Enligt Skolinspektionen strider lånet mot Stiftelsens ändamål att bedriva skolverksamhet. Styrelsen ska också ha lämnat missvisande uppgifter om lånet till Skolinspektionen.

Olämpliga huvudmän

Skolinspektionen bedömer uppgifterna som så allvarliga att de anser att ”samtliga styrelseledamöter är olämpliga att bedriva skolverksamhet”. Skolinspektionen bedömer inte heller att styrelsen har förmåga att utse lämpliga ersättare i styrelsen. Därför återkallas Stiftelsens godkännande från och med 15 juli 2021.

”De skärpta bestämmelserna för ägar- och ledningsprövning som regeringen såg till att införa, och som började gälla i januari 2019, har nu använts vid ett flertal tillfällen av Skolinspektionen för att sätta stopp för olämpliga ägare till skolor, och det är bra. Det är tydligt att de skärpta reglerna är ett välkommet och kraftfullt verktyg för att stoppa olämpliga huvudmän från att driva skolor”, kommenterar utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett mejl till TT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024