Ersättning till donatorer kan höjas

FAMILJ. Ersättningen till äggdonatorer är för låg i de flesta landsting, enligt de två skånska politikerna Gilbert Tribo (FP) och Carl Johan Soneson (M). SKL:s styrelse håller med och vill se en nationell översyn av ersättningen till såväl ägg- som spermadonatorer. 

Foto: Roger Lundholm/Region Skåne
Johanna Alskog

Region Skåne har höjt ersättningen till äggdonatorer till 11 000 kronor och kortat kön ordentligt. Nivån innebär att ersättningen till de kvinnor som donerar ägg nu kan anses vara likvärdig den ersättning som spermadonatorerna får. Nu vill regionpolitikerna Carl Johan Soneson (M) och Gilbert Tribo (FP) att övriga landsting går i Region Skånes fotspår och har skrivit en motion om att Sverige kommuner och landsting (SKL) ska ställa sig bakom detta vid SKL:s kongress som äger rum denna vecka.

Äggdonatorer går back

Och SKL är på samma linje som Soneson och Tribo. Ersättningsnivåerna till äggdonatorerna är problematiska på två vis, enligt svaret på motionen från SKL:s styrelse. Dels det faktum att ersättningen skiljer sig såpass mycket åt mellan landstingen, dels att den i många fall inte täcker de faktiska kostnaderna som kvinnan har, framförallt för förlorad arbetsinkomst och resor. I de flesta landsting ligger ersättningen mellan 3 000 och 4 000 kronor.

Men SKL vill ta ett större grepp än vad Soneson och Tribo föreslår. Anledningen är det lagförslag som socialutskottet just nu behandlar om att ge ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning. Lagändringen kommer att innebära att Sverige behöver "ett stort antal nya spermiedonatorer" skriver SKL:s styrelse och konstaterar att ersättningarna behöver ses över även för donatorer av manliga könsceller.

KD och SD säger nej

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april nästa år, enligt propositionen. Det finns en tydlig majoritet i riksdagen för regeringens lagförslag som ska slutbehandlas av ledamöterna i socialutskottet den 19 november och därefter skickas vidare för omröstning i riksdagens kammare.

Fakta
Av de 79 motioner som ska debatteras och beslutas på Sveriges kommuner och landstings kongress den 11-12 november är det många som rör vård och hälsa. Läs allt motioner och SKL:s styrelses svar här.

Endast Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna motsätter sig att kvinnor på egen hand ska skaffa barn med assisterad befruktning. Kristdemokraternas invändningar handlar bland annat om att man sätter kvinnans, inte barnets behov, i första rummet.

– Man fråntar barnet rätt till två föräldrar, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet, till Altinget.

Med tanke på lagen om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor kommer Sverige troligen att behöva ett stort antal nya spermiedonatorer, varför det är lämpligt att även se över och enas om ersättning för spermiedonatorer.


Ur motionssvaret från SKL:s styrelse

Flera remissinstanser påpekade det faktum att lagändringarna kommer öka köerna ytterligare, och efterfrågan på donatorer, vid landstingen. 

Dokumentation

Riksdagen beslutar om befruktning för ensamstående

Regeringens lagförslag (proposition 2014/15:127) Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor

Lagförslaget har lämnats över till riksdagen, enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 1 april 2016. Socialutskottet ska justeras i socialutskottet den 19 november, därefter kommer riksdagen att rösta.

SKL möts för kongress 11-12 november

Av de 79 motioner som ska debatteras och beslutas på Sveriges kommuner och landstings kongress den 11-12 november är det många som rör vård och hälsa. Läs allt motioner och SKL:s styrelses svar här.

Kongressen ska även debattera och besluta om ett inriktningsdokument "Ansvar för välfärd" för SKL:s arbete under perioden 2016-2019, det finns att läsa här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024