"Folkhälsa förtjänar bättre plats i politiken"

INTERVJU. En god folkhälsa betraktas ofta som ett resultat av framgångar inom andra politikområden. Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, hävdar att det också är tvärtom: Hälsa är nödvändigt för utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Den politiska diskussionen om hälsa handlar för ofta enbart om sjukvård, anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Den politiska diskussionen om hälsa handlar för ofta enbart om sjukvård, anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör.Foto: Foto: Folkhälsomyndigheten

Saudi bett om hjälp. Vi gör en analys som ska leda till ett förslag på hur man kan inrätta en oberoendefolkhälsomyndighet.

intervjun görs via telefon då Johan Carlson är i Saudiarabien på uppdrag av The International Association of National Public Health Institutes

Av: Sara Gunnarsdotter

På ett FN-toppmöte för ett år sedan antogs Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling, som en uppföljning till, eller fortsättning på, de åtta milleniemålen. Ett

Dokumentation

Folkhälsomyndigheten bildades i januari 2014 genom en sammanslagning av Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut.

Folkhälsomyndigheten gör mikrobiologiska labanalyser, tar emot anmälningar om allmänfarliga sjukdomar, informerar om zika-virus och förmedlar WHO:s rekommendationer samt har ansvar för en rationell antibiotikaanvändning.

Myndigheten utfärdar också råd och rekommendationer om hur en skyddar sig mot smitta vid den muslimska vallfärden, lämnar förslag till regeringen vilka substanser som ska narkotikaklassas och kartlägger svenskarnas problematiska förhållande till spel. Även undersökningar om hur omgivningens normativa förväntningar påverkar transpersoners sexuella hälsa ryms i uppdraget liksom mycket helt annat.

Generaldirektören Johan Carlson, tidigare generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, var den som utredde och genomförde sammanslagning. Han säger att Folkhälsomyndigheten kan ge ett spretigt intryck.

– Men det finns ett sammanhållande kitt nämligen ett preventivt hälsoperspektiv, både rent förebyggande och ett i skyddsperspektiv.

Johan Carlson syftar på det samhället och individer kan göra för att förhindra uppkomst av sjukdomar och för att förhindra att en sjukdom som finns drabbar befolkningen i allt för stor utsträckning.

 


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Vård och Hälsa

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024