Folkhälsomyndigheten: Gratis mammografi inte hela lösningen

KVINNOR. Regeringens planer på att införa gratis mammografi i alla landsting tas emot väl av remissinstanserna. Även Folkhälsomyndigheten gör tummen upp, men betonar att gratis screening inte automatiskt leder till att alla kvinnor dyker upp.

Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

I dagens system förekommer skillnader i utnyttjande av erbjudandet om mammografiscreening, knutet till bla socioekonomisk situation. Det finns dessutom regionala skillnader avseende nuvarande avgifter. Svenska Läkaresällskapet delar bedömningen att avgiftsfrihet torde kunna bidra till en mer jämlik vård, och stödjer förslaget.

ur Svenska läkaresällskapets remissyttrande

Myndigheten är positiv till att stärka kvinnors hälsa och insatser för att uppnå en jämlik vård. Det finns dock inga entydiga belägg för att avgiftsfrihet för screening, kommer leda till att de grupper som idag inte kommer till ett screeningprogram på kallelse, kommer till undersökningen.

ur Folkhälsomyndighetens remissyttrande
Fakta
Knappt 82 procent deltog i mammografiundersökning år 2012, enligt en undersökning från Bröstcencerföreningarnas riksorganisation.

De kvinnor som framför allt uteblir från mammografiundersökningar, enligt en analys från Sveriges kommuner och landsting, är: 
– kvinnor med kortare utbildning och svag ekonomi
– kvinnor med invandrarbakgrund
– kvinnor mitt i livet, mellan 40 och 50 år.

Studier har visat att kvinnor som drabbats av bröstcancer och som har inbjudits till screening, men inte deltagit, avlider oftare i sin sjukdom än övriga

Från och med den 1 juli i år ska mammografi bli gratis i hela landet för kvinnor mellan 40 och 74 år, enligt ett förslag från regeringen som just har varit

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - REMISS

Vad händer nu?

Regeringen har fått in remissinstansernas synpunkter på förslaget och kan därefter ta fram ett lagförslag, en proposition.

Läs förslaget från socialdepartementet här (ds 2015:51).


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Vård och Hälsa

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024