Debatt

Gör det lättare för svenskar att välja bättre mat

Livsmedelsverkets förslag på nya kostråd gick nyligen ut på remiss. De är välkomna, men Sverige riskerar att missa målet om inte råden kompletteras med konkreta och handfasta insatser för folkhälsan, skriver David von Laskowski, vd Greenfood och Picadeli.

Inflationen och stigande levnadskostnader har gjort det ännu svårare för många familjer att ha råd med hälsosam mat, skriver debattören.
Inflationen och stigande levnadskostnader har gjort det ännu svårare för många familjer att ha råd med hälsosam mat, skriver debattören.Foto: Anders Wiklund/TT/Picadeli
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen gick Livsmedelsverkets förslag på nya kostråd ut på remiss – den första uppdateringen på ett decennium. Det markerar ett historiskt steg för att förbättra folkhälsan.

Kostråd som kan rädda liv

Kosten har en avgörande betydelse för hälsan, större än många kanske inser. Enligt forskning har maten upp till åtta gånger högre påverkan för risken att drabbas av sjukdom, jämfört med fysisk aktivitet. Det är därför glädjande att de nya råden uppmanar till att äta mer baljväxter, linser och ärtor, samtidigt som de förespråkar minskat intag av rött kött, salt och socker. Det gör de nya kostråden till en insats som bokstavligen kan rädda liv.

En tredjedel av svenska familjer har inte råd att äta frukt och grönt varje dag.

Men de nya råden riskerar att inte nå alla. Generation Pep har larmat om att endast ett av tio barn och ungdomar når upp till Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer om frukt och grönt, och trots att vi vet hur viktig kosten är äter de flesta svenskar fortfarande för lite grönsaker. Samtidigt har inflationen och stigande levnadskostnader gjort det ännu svårare för många familjer att ha råd med hälsosam mat. En tredjedel av svenska familjer har inte råd att äta frukt och grönt varje dag. Det här är ett allvarligt problem som kräver större insatser än isolerade kostråd.

Slopa moms på frukt och grönt

I de bolag jag leder har vi bestämt oss för att vi ska bidra till folkhälsan genom den mat vi säljer, och att göra det gott och enkelt att välja rätt. På Greenfood och Picadeli har vi länge efterlyst insatser för att öka tillgängligheten till hälsosam mat, och vi har flera förslag för hur vi kan få mer frukt och grönt på svenskarnas tallrikar. Ett av dem, som Picadeli drivit under flera år, är att slopa momsen på frukt och grönt. Ett sådant beslut skulle kunna göra en konkret skillnad för både ekonomiskt utsatta familjer och för folkhälsan i stort.

Att uppdatera råden är ett steg i rätt riktning, men det kommer inte att vara tillräckligt. Menar man allvar med de nya kostråden, krävs konkreta och riktade insatser som sträcker sig långt bortom enbart rekommendationer. Insatser som på allvar kan ändra människors vanor på kort och lång sikt.

Inför ett friskmatsbidrag

För att inte missa målet med de nya kostråden föreslår vi:

  • Slopad moms på frukt och grönt.
  • Införande av ett friskmatsbidrag som kompletterar friskvårdsbidraget.
  • En nationell utökning av EU:s fruktstöd som planeras att införas 2025.
  • Utbildningsinsatser för skolelever om hälsosamma kostvanor.
  • Utredning av möjligheten att införa mat-på-recept som kompletterande behandlingsmetod inom sjukvården.

Vi är redo att bidra med vår erfarenhet som sträcker sig 56 år tillbaka i tiden. Med miljoner hälsosamma måltider serverade varje år, tror vi oss ha viktiga kunskaper att bidra med för att göra den goda, hälsosamma maten tillgänglig för alla – oavsett bostadsort, ålder eller socioekonomisk bakgrund.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024