Debatt

KD: Tidig upptäckt kan hindra fler män från att insjukna i prostatacancer

Regioner bör uppmuntras att starta pilotprojekt för prostatacancertestning, skriver Dan Hovskär (KD), äldrepolitisk talesperson.

Blodprov används för att upptäcka prostatacancer.
Blodprov används för att upptäcka prostatacancer.Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX
Dan Hovskär
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige. Det är också en av de cancerformer som skördar flest liv. 10 000 svenska män får beskedet varje år att de har prostatacancer, och en fjärdedel av dem dör av sjukdomen. Det är allvarlig statistik. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män, hälften är över 70 år. Det är ovanligt att man får prostatacancer när man är under 40 år.

Stor överdiagnostisering av cancer

Tidig upptäckt ökar chanserna för överlevnad. Det finns flera fördelar med allmän provtagning. Om man testas regelbundet så är chanserna större att cancern är behandlingsbar och att fler män överlever. Det är också mindre kostsamt att behandla cancer i ett tidigt skede än senare, vilket i längden innebär stora besparingar för sjukvården.

Samtidigt finns också nackdelar med PSA-prov. Det sker en stor överdiagnosticering i dag, vilket innebär att även ofarlig cancer upptäcks och behandlas. Många män får alltså en diagnos och behandling, vilket ofta leder till sämre livskvalitet med konsekvenser som nedsatt sexuell förmåga, urinläckage eller tarmproblem, trots att cancer inte skulle ha orsakat några problem.

Män med en familjehistoria av prostatacancer löper större risk att utveckla sjukdomen. Regelbunden screening med PSA av män 50–70 år minskar dödligheten i prostatacancer, men leder även till överdiagnostik och överbehandling av cancer utan klinisk betydelse.

Mer forskning krävs

Socialstyrelsen har bedömt att de gynnsamma effekterna inte säkert uppväger de negativa följderna, och har därför avrått från screening. Politiken behöver därför uppmuntra till att mer forskning görs på området. Fler regioner behöver starta pilotprojekt för att få fram mer kunskap om prostatacancertestning. Personer behöver få mer information om både för- och nackdelarna med testning.

Numera finns det moderna metoder för PSA-provtagning som kan minska risken för både impotens och inkontinens. Det har startats forskningsstudier där den moderna metoden jämförs med mer traditionella. Sådana studier är viktiga för att se nyttan med olika behandlingar och metoder.

Fler regioner behöver starta pilotprojekt för att öka kunskapen om prostatacancertestning.

I dag är prostatacancerdiagnostiken ojämlik och ostrukturerad. De regionala cancercentrumen (RCC) har tidigare fått i uppdrag att ändra på det. Socialstyrelsen har också välkomnat regionala projekt med organiserad prostatacancertestning (OPT) för att öka kunskapen och erbjuda en mer jämlik och effektiv diagnostik. De senaste åren har OPT-projekt startats i bland annat Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Region Västerbotten. Men än så länge har långt ifrån alla regioner valt att göra detta.

Starta fler pilotprojekt

Regionalt cancercentrum har ett pilotprojekt i Stockholm/Gotland som innebär att 50 000 män som fyller 50 år under 2022 till 2024 erbjuds organiserad prostatacancertestning. Pilotprojektet utgår ifrån Socialstyrelsens rekommendation om att erbjuda en träffsäker, regelbunden och jämlik testning för prostatacancer. Projektet initierades av bland annat Kristdemokraterna i Region Stockholm med målet att lägga grund för en mer omfattande prostatacancertestning där man inom några år ska kunna erbjuda fler män testning.

Kristdemokraterna verkar för att fler regioner uppmuntras att starta pilotprojekt för prostatacancertestning, likt det i Region Stockholm, i syfte att få fram vetenskapligt underlag som kan bidra till att Socialstyrelsen tar fram ett brett nationellt screeningprogram för prostatacancer. Med fler pilotprojekt för testning, och därmed mer kunskap, kan andelen som avlider till följd av sjukdomen minska.

Genom tidig upptäckt och fler regioner som inför testning, kan vi rädda fler mäns liv och förebygga att fler insjuknar i prostatacancer. Detta är ett nödvändigt steg om vi fortsatt ska vara bland de bästa i världen gällande cancervård.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024