Om  
Lars Weinehall

Läkare tilldelas medalj i Thorbjörn Fälldins anda

Partistyrelsen i Centerpartiet har bestämt sig. Årets mottagare av Thorbjörn Fälldins medalj är läkaren och politikern Lars Weinehall.

Axel Hyttnäs Telin

Lars Weinehalls engagemang i partiet började tidigt. Under två år på 1970-talet var han ordförande för Centerns ungdomsförbund.

Åren 1971–1980 och 2002–2006 var han också kommunfullmäktigeledamot i Umeå.

Lööf: ”Alltid människans bästa i fokus”

Centerledaren Annie Lööf är inte fåordig i sin hyllning.

– Det är med stolthet och självklarhet som Lars Weinehall tilldelas Thorbjörn Fälldins medalj. Lars är en av sin generations viktigaste företrädare för Centerpartiet. Alltid med den enskilda människans bästa i fokus. Hans ledarskap personifierar liberal humanism och följer helt i Thorbjörn Fälldins anda, säger Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Känt läkarnamn

Mellan 1985 och 2007 var Lars Weinehall koordinator för Västerbottens hälsoundersökningar, ett löpande interventionsprogram för hjärt- och kärlsjukdomar. ”Genom Västerbottensmodellen har fler, både i Sverige och världen, fått upp ögonen för värdet av ett förebyggande hälsoarbete”, skriver partistyrelsen i sin motivering.

– Hans namn och arbete är känt långt utanför Sveriges gränser. Jag hoppas att vi är många som får ta del av hans kunskap och ledarskap i många år framåt, säger Annie Lööf.

Tredje vinnaren

Weinehall är tredje personen i ordningen som får motta medaljen, som delas ut vartannat år och som stiftades efter Fälldins död för sex år sedan. Tidigare vinnare är Karin Perers 2019 och Roland Åkesson 2017. Weinehall får medaljen senare i vår.

Nämnda personer

Lars Weinehall

Styrelseordförande tankesmedjan Fores, professor i allmänmedicin och epidemiologi Umeå universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024