Liberalerna är för embryodonation

VÅRD. Kvacksalverilagen ska utvidgas, ett tredje kön bör utredas och embryodonation tillåtas. Det var tre av Liberalernas vårdpolitiska ställningstaganden vid partiets landsmöte.

Johanna Alskog

Folkpartiet bytte namn till Liberalerna vid partiets landsmöte i helgen. Men partiet tog också ställning i ett antal vårdpolitiska frågor. Ombuden beslutade bland annat att partiet ska:

  • Ta ställning för att embryodonation.

Frågan är en del av den pågående utredningen om behandling av ofrivillig barnlöshet, den utredning som även ska ta ställning till att tillåta surrogatmödraskap. Utredningen ska lämna sina förslag till regeringen i februari 2016.

Håller med könsutredningen

Liberalerna ska också verka för att:

  • Åldersgränsen för juridisk könskorrigering, med vårdnadshavares samtycke, ska vara tolv år. Juridisk könskorrigering utan vårdnadshavaren samtycke ska vara 15 år.
  • Partiet ska arbeta för att tillstånd till medicinsk könskorrigering ska utverkas på "strikt medicinska grunder oavsett ålder".

Liberalernas ställningstagande kring åldersgränser för juridisk könskorrigering är helt i linje med den utredning från år 2014 (SOU 2014:91) om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering som regeringen har haft ute på remiss, men som ännu inte resulterat i några lagförslag. Däremot föreslog utredaren en 15-årsgräns för medicinsk könskorrigering, med vårdnadshavarnas samtycke.

Partiet ska också verka för att frågan om att införa ett tredje juridiskt kön utreds. En fråga där partiet bland annat har med sig Försäkringskassan, som har efterlyst en sådan utredning med motiveringen att livet skulle bli lättare för personer som vare sig ser sig som man eller kvinna samt för barn med en medfödd avvikelse i könsutvecklingen.

Sprututbyte ej kommunal fråga

Partiet beslutade också att:

  • Kommunernas veto mot att införa sprututbytesprogram bör avskaffas.
  • Undantagen för att möjliggöra användandet av antroposofiska preparat också ska avskaffas.
  • Den del av patientsäkerhetslagen som kallas kvacksalverilagen ska vidgas och även omfatta psykiska tillstånd.

Den sista punkten är en fråga där Folkpartiets riksdagsledamot Barbro Westerholm har engagerat sig över partigränsen, genom att lägga en motion tillsammans med två M-ledamöter om att patienter måste få ett starkare skydd mot kvacksalveri inom psykiatrin, så som coacher och terapeuter med otillräckliga kunskaper.

Betonade aborträtten

Partiet markerade också för aborträtten, genom att ta ställning mot en samvetsklausul för vårdpersonal, en fråga som har varit aktuell i och med ett rättsfall som nyligen avgjordes i Jönköpings tingsrätt. Tingsrätten slog fast att en barnmorska inte kan vägra att utföra aborter, men barnmorskan har för avsikt att överklaga domen till hovrätten.

 

 

Dokumentation

Läs relaterade artiklar på Altinget

15-åringar ska få byta kön

15-åringar ska kunna ansöka om att få ändra sitt juridiska kön, utan tillstånd från föräldrarna. Det föreslår en utredning som har sett över dagens 18-årsgräns.

Försäkringskassan vill utreda tredje kön

Försäkringskassan tycker att det är dags att regeringen utreder frågan om att införa ett tredje kön. Det framgår av myndighetens remissvar på en tidigare utredning.

Irritation över förslag om homeopatiska läkemedel

Homeopatiska och antroposofiska preparat hör inte hemma i läkemedelslagstiftningen överhuvudtaget. Det anser en rad remissinstanser som yttrat sig om Läkemedelsverkets förslag om hur homeopatika kan godkännas enligt EU-bestämmelserna.

Barnmorskor kan ej välja bort aborter

Region Jönköping gjorde inte fel som nekade att anställa en barnmorska som vägrade utföra aborter, enligt en dom från Jönköpings tingsrätt.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024