Liberalerna i Region Stockholm: ”Hemförlossning ingen rättighet”
Region Stockholm befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge. I det läget är det en felprioritering att öka bidragen till hemförlossning, skriver Amelie Tarschys Ingre, oppositionsregionråd (L).
Amelie Tarschys Ingre
Oppositionsregionråd (L) i Region Stockholm, ledamot partistyrelsenI Region Stockholm ska både valfriheten och tryggheten vara stor för kvinnor som väntar barn. Men som alltid när det kommer till skattebetalarnas pengar behöver vi prioritera. Därför röstade Liberalerna i Region Stockholm i förra veckan nej till att höja bidragen till de kvinnor som vill föda barn hemma.
Fler vill föda hemma
Under coronapandemin ökade intresset för hemförlossning, men kända influencers som till exempel Rachel ”Yoga girl” Bråthén har också bidragit till att allt fler har fått upp ögonen för att föda hemma. Det är upp till regionerna att själva bestämma om de ska finansiera hemförlossningar eller inte. De flesta regioner gör det inte, utan i stället får den födande mamman, om hon inte vill föda på sjukhus, vända sig till privata alternativ och betala själv. Hemförlossning är alltså inte rättighet utan i allra högsta grad en förmån.
I förra veckan fattade vänsterstyret på hälso-och sjukvårdsnämnden beslut om att höja det ekonomiska bidraget till kvinnor som vill ha hemförlossning.
Region Stockholm befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge. Det är vänsterstyrets budget, med dess miljardunderskott, ett bevis på. I det läget är det en felprioritering att öka bidragen till hemförlossning, som både är kostsammare och mer personalkrävande än förlossning på sjukhus, eftersom det kräver att två barnmorskor finns närvarande. Det är anmärkningsvärt att vänsterstyret genom sitt beslut vill uppmuntra till dyra hemförlossningar.
Långt ifrån riskfritt
Den födande kvinnan ska dessutom befinna sig inom 40 minuters bilfärd från sjukhuset för att hemförlossning ska vara tillåtet, vilket känns nästintill bisarrt när man ställer det i kontrast till de kvinnor som får föda i bilen för att de inte hinner in till sjukhuset när förlossningskliniker i norra Sverige tvingas lägga ner. Faktum är att hemförlossning enbart kommer en liten grupp till del, vilka i regel består av de friskaste patienterna.
Det är anmärkningsvärt att vänsterstyret genom sitt beslut vill uppmuntra till dyra hemförlossningar.
Utöver de ekonomiska och fördelningspolitiska skälen behöver man också ta de medicinska övervägandena i beaktande. Hemförlossning är förknippad med risker, både för den födande och för barnet, som går att hantera på sjukhus i större utsträckning. Även om förlossningen verkar bli normal och med låg risk kan oväntade komplikationer tillstöta, som till exempel plötsliga blödningar.
Det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra förlossningsvården i Stockholm.
Under den förra mandatperioden var Liberalerna med om att fatta beslut om utökade anslag till förlossningsvården, motsvarande 555,5 miljoner kronor över tre år (2022–2024). Dessutom beslutades om öppnandet av en ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus under 2023.
Rekrytera fler barnmorskor
Vill man förbättra förlossningen i Stockholm vore det bättre att fortsätta det utvecklingsarbete som redan påbörjats så att vi kan rekrytera fler barnmorskor för att kunna genomföra det 8-punktsprogram som togs fram efter krisen förra året. I ljuset av den rådande barnmorskebristen, men även det pågående reformarbetet inom förlossningsvården borde prioriteten för vänsterstyret vara att rekrytera fler barnmorskor till våra förlossningskliniker.
Att lägga resurser för att alla kvinnor i Stockholm ska känna sig trygga med att faktiskt få en plats på förlossningen när det väl är dags att föda och inte behöva slussas runt, tror jag är en viktigare åtgärd och ett bättre sätt att använda pengarna än att höja bidragen till dem som vill föda barn hemma.