M vill ha tydliga snusbesked

TOBAK. Moderaterna anser att regeringen är för otydlig om sina framtida avsikter för reglering av snuset.

Johanna Alskog

Regeringen är inte tydlig nog om sina framtidsplaner för regleringen av snuset. Det skriver tio Moderata riksdagsledamöter i en följdmotion på regeringens tobaksproposition.

I propositionen föreslår regeringen bland annat att det inte ska vara tillåtet att på förpackningen hänvisa till smak, doft och tillsatser i cigaretterna. Däremot ska det vara tillåtet i snus.

Men trots att Moderaterna är helt med på regeringen linje i frågan, anser M-ledamöterna att det finns en, medveten eller omedveten, otydlighet om "regeringens avsikter avseende snusets framtida reglering och tillsyn".

Snus en svensk angelägenhet

Moderaterna vill ha en tydlig försäkran om att regeringen avser att i EU värna den svenska bestämmanderätten över snuset.

Vi moderater vill tydligt värna Sveriges bestämmanderätt över reglering av snus som fastslogs i anslutningsakten i samband med medlemskapet i den Europeiska unionen.

ur Moderaternas motion

Moderaterna föreslår också att snus ska lyda under en annan tillsynsmyndighet än övrig tobak som ska övervakas av Folkhälsomyndigheten. Enligt Moderaterna bör det i stället vara Livsmedelsverket som har ansvar för snustillsynen.



 

 

 

Dokumentation

Regeringens proposition Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet –
genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv Prop. 2015/16:82

Moderaternas motion 2015/16:3324



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024