Myndigheter vill skydda barn mot ohälsosam reklam

FOLKHÄLSA. Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket vill att regeringen tillsätter en utredning om ekonomiska styrmedel på livsmedel för att främja folkhälsan. Myndigheterna anser även att barn behöver skyddas bättre mot reklam om ohälsosam mat, vilket Dietisternas riksförbund håller med om.

Skatt på ohälsosam mat och subventioner till frukt och grönt. Ekonomiska styrmedel för att styra befolkningens kostvanor i en hälsosammare riktning bör utredas, anser Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.
Skatt på ohälsosam mat och subventioner till frukt och grönt. Ekonomiska styrmedel för att styra befolkningens kostvanor i en hälsosammare riktning bör utredas, anser Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Det finns anledning att oroa sig för den reklam för ohälsosamma livsmedel som barn och unga utsätts för. Det anser Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten som lämnat över en rapport till regeringen med åtgärdsförslag på hur folkhälsan ska förbättras genom bättre kosthållning och mer fysisk aktivitet.

Myndigheterna skriver i rapporten att barns skydd mot marknadsföring av ohälsosamma livsmedel behöver ses över och eventuellt begränsas. Det här resonemanget får stöd från Dietisternas riksförbund. Detta eftersom det finns vetenskapligt stöd för att barns kosthållning faktiskt påverkas av marknadsföringen.

– Frågan om reklam och marknadsföring har inte varit så stor i Sverige, men den är allt mer aktuell ihop med att antalet mediekanaler som barnen utsätts för ökar. Förslaget att man ska titta på det här är väldigt välkommet, säger Susann Ask, ordförande för Dietisternas riksförbund.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket vill även det ska undersökas vilka krav man kan ställa på näringsinnehållet i livsmedel som riktar sig till barn.

Vill styra kost med skatt och subventioner

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten väljer även att kliva in den politiska debatten kring sockerskatt. Men de två myndigheterna efterfrågar ett större grepp, att regeringen tillsätter en utredningen som ser över hur ekonomiska styrmedel på livsmedel kan användas effektivt. Det vill säga både subventioner på hälsosam mat och skatter på exempelvis socker.

Enligt myndigheterna så handlar det om strukturella åtgärder som syftar till att göra det enkelt för medborgarna att göra hälsosamma val.

Enligt Susann Ask är införandet av exempelvis en sockerskatt en komplicerad fråga, där hon påpekar att jordbrukspolitik och handelsavtal också kommer in i bilden. För Dietisternas riksförbund är fokus att främja goda matvanor och att det ska vara möjligt för alla att göra hälsosamma bra val.

Hon hade hellre önskat mer tydlighet kring hälsosamma livsmedel i regeringens livsmedelsstrategi.

– Den fokuserar väldigt mycket på produktion och väldigt lite på jämlik hållbar konsumtion kopplat till hälsa, säger hon.

M stretar mot styrmedel

Maria Malmer Stenergaard, riksdagsledamot för Moderaterna, och har engagerat sig mot planer på alla former av sockerskatt. Att de två myndigheterna vill se en utredning av ekonomiska styrmedel övertygar inte henne, inte ens om det finns underlag för att det faktiskt har positiva effekter.

– Väldigt mycket talar för att det inte har det. Vi vill betona individens ansvar och föräldraansvaret, säger hon.

Inte heller tanken på att subventionera nyttiga livsmedel som frukt och grönt tilltalar henne.

– Frukt och grönt är inte dyrt i dag. Jag har svårt att se att det skulle vara en väg att gå, säger hon och återkommer till skolans roll att rusta barnen genom såväl idrott som förmågan att tänka kritiskt.

Däremot är hon positiv till förslagen och resonemangen i rapporten om att stärka folkhälsan genom en samhällsplanering som uppmuntrar exempelvis att människor cyklar istället för att ta bilen.

– Samhället kan göra mycket på olika sätt. Det tror jag verkligen. Men människor måste också kunna ta ansvar och tänka själva, säger hon.

Satsning mot salt

I myndigheternas rapport finns även förslag om exempelvis en större satsning på att minska befolkningens intag av salt. Här finns även förslag om hur den fysiska aktiviteten ska främjas.

Susann Ask önskar att rapporten ska utmynna i en nationell strategi för goda matvanor och fysisk aktivitet. En strategi som sträcker sig över departementsgränserna, så att livsmedelsstrategin, folkhälsoarbetet inom socialdepartementet och arbetet med de globala målen i Agenda 2030 kan föras samman.

– Alla de bitarna hänger ju ihop. Men i dag blir arbetet lätt väldigt spretigt, då det saknas tydliga mål, prioriteringar och uppföljning på nationell nivå, säger hon.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024