Nu kan landstingen ringa de asylsökande

MIGRATION. Migrationsverket har nu rätt att lämna ut asylsökandes mobilnummer till landstingen. Ett beslut som regeringen har fattat efter önskan från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Johanna Alskog

Hemland, mobilnummer och e-postadress. De uppgifterna om en asylsökande får nu Migrationsverket lämna över till landstingen efter att regeringen har beslutat om en förordningsändring som trädde i kraft den här månaden, enligt ett skriftligt svar från sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M).

Tidigare har inte Migrationsverket kunna ge landstingen de asylsökandes kontaktuppgifter, vilket har skapat extra arbete och besvär för de redan pressade landstingen i arbetet med att erbjuda asylsökande hälsoundersökning och övrig vård. 

Förordningsförändringen är en av totalt 54 regeländringar med anledning av flyktingsituationen som Sveriges kommuner och landsting har begärt från regeringen.

En annan förändring som är under översyn är att även privattandläkare ska kunna behandla asylsökande och få ersättning, i dag är det enbart Folktandvården som kan göra det.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024