Personalproblem tynger landstingens ekonomi

PERSONALBRIST. De yngre generationerna inom hälso- och sjukvården är ovilliga att jobba natt. Det är en av många orsaker bakom landstingens kostnadskrävande bemanningsproblem.

Landstinget i Västmanland märker av att det är allt svårare att hitta vårdutbildade som vill jobba natt, enligt landstingsrådet Denise Norström (S). På bilden Centrallasarettet i Västerås.
Landstinget i Västmanland märker av att det är allt svårare att hitta vårdutbildade som vill jobba natt, enligt landstingsrådet Denise Norström (S). På bilden Centrallasarettet i Västerås.
Johanna Alskog

Ökad sjukfrånvaro, generationsväxling, ovilja att jobba natt och brist på nytänkande. Det är några av förklaringarna bakom bemanningsproblemen i sjukvården, enligt den sammanställning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör i

Dokumentation

Personaltendenser inom hälso- och sjukvården

Antalet anställda inom hälso- och sjukvården ökar. De stora personalgrupperna i egen regi har ökat med 1,9 procent sedan 2010.

Sjukfrånvaron har åter börjat öka efter att ha minskat mellan 2006 och 2011. Sedan 2011 har sjukfrånvaron för anställda i landstingen ökat från 4,7 till 5,5 procent, vilket verkar fortsätta även under 2015.

Hälso- och sjukvårdens efterfrågan på vissa specialistkompetenser
är större än utbudet, det gäller bland annat specialistsjuksköterskor
inom akutvården samt specialister i allmänmedicin,
psykiatri och vissa andra specialiteter.

Kostnaderna för bemanningsföretag ökar. Totalt sett
utgör landstingens kostnader för inhyrd personal 4,7 procent av de totala
lönekostnaderna 4,7 (2014).

Källa: Ekonomirapporten (SKL)


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Vård och Hälsa

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024