Regeringen överväger strängare regler för alkoglass

FOLKHÄLSA. Glass som innehåller alkohol kan hamna under samma lagstiftning som alkoholhaltiga drycker, enligt folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Johanna Alskog

Så kallad alkoglass kan säljas i en vanlig butik till personer under 18 år, enligt dagens regler. Försäljningen av glass med fem procent alkohol via en matbutik på nätet har fått uppmärksamhet i media.

De nuvarande reglerna bekymrar riksdagsledamot Barbro Westerholm (FP) som i en skriftlig fråga till folkhälsominister Gabriel Wikström (S) undrar om han tänker agera i frågan så att alkoglassen behandlas enligt samma regler som alkoholhaltiga drycker.

Wikström om restriktiv alkoholpolitik

Gabriel Wikström ger inte ett definitivt svar på om reglerna kommer att ändras, men han skriver att det är med rätta som frågan har fått uppmärksamhet i medierna. "Det är viktigt att den svenska alkohollagstiftning är så restriktiv och tydlig som möjligt varför en eventuell regeländring på grund av ”alkoglassen” skyndsamt bereds inom Socialdepartementet." skriver Wikström i sitt svar till Westerholm.

Han tillägger även att i väntan på en eventuell regeländring, så är det viktigt att känna till att försäljaren redan i dag har ett ansvar att bedöma om det kan finnas anledning att misstänka att glassen ska användas i berusningssyfte.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024