Debatt

Så kan vi utrota livmoderhalscancer

Vi har möjligheten att utrota livmoderhalscancern och studenter spelar en avgörande roll för att det ska vara möjligt. Det skriver Elfva Barrio, förbundsordförande S-studenter, och Hannes Snabb, riksordförande Liberala studenter.

Fler kvinnor måste få tillgång till avgiftsfritt HPV-vaccin, menar debattörerna.
Fler kvinnor måste få tillgång till avgiftsfritt HPV-vaccin, menar debattörerna.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Elfva Barrio
Hannes Snabb
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

HPV är ett virus som sprider sig i samhället och som ligger till grund för nästan all livmoderhalscancer. Tack vare forskningen finns det dock ett vaccin, som med tillräckligt hög vaccinationsgrad, ger oss en verklig chans att helt eliminera den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Det betyder att Sverige kan bli det första landet i världen att utrota en hel cancerform.

Låg vaccinationstakt

I dagsläget är dock takten på vaccinationerna för låg, och skillnaderna mellan olika regioner är stora. Det är avgörande att de tar sitt ansvar och ser till att fler får vaccinet – och det måste ske snabbt.

En särskilt viktig grupp är kvinnor födda mellan 1994 och1999. De är i en särskiltutsatt position dåde kan ha missat skyddet från vaccination i skolan och därför har en högre risk att drabbas av HPV som sprids via sexuella kontakter. För att åtgärda detta beslutade riksdagen för tre år sedan att intensifiera arbetet med att eliminera livmoderhalscancer, vilket innebär att denna grupp kan få vaccinet avgiftsfritt under 2024. Om 70 procent av kvinnorna i denna åldersgrupp vaccineras innan årsskiftet, kan vi potentiellt utrota sjukdomen redan till 2027.

Studenter ovetande om vaccinationsprogrammet

Tyvärr verkar vi ligga långt efter detta mål. Endast omkring 35 procent av målgruppen är vaccinerade hittills. Om vi fortsätter i samma takt, kommer bara ett fåtal regioner att nå tillräckligt många innan 2024 är över. I andra regioner kan det ta många år till – i vissa fall ända till 2033. Eftersom möjligheten att vaccinera sig avgiftsfritt bara finns under 2024, är det alarmerande att fler inte har vaccinerat sig ännu. Utan kraftfulla åtgärder riskerar hela initiativet att misslyckas.

Utan kraftfulla åtgärder riskerar hela initiativet att misslyckas.

Trots detta ser vi inte att tillräckliga insatser görs för att öka takten på vaccinationerna. I dag känner många unga inte ens till vaccinationsprogrammet. Universiteten tillsammans med studenthälsan skulle kunna spela en avgörande roll för att ändra på detta.

Förläng den avgiftsfria vaccinationen

Vi föreslår därför att en kraftsamling genomförs mot Sveriges högskolor och universitet med avgiftsfri vaccination samt mer information på lärosätena. Det är uppenbart att det behövs ett bättre samarbete mellan olika aktörer för att sprida information och uppmuntra fler att vaccinera sig. Vi har en unik möjlighet att rädda liv och minska lidande. Det kräver att vi underlättar för alla parter att agera snabbt och målmedvetet.

Trots det finns det en stor oro för att det ändå kommer att krävas fortsatta insatser även under vårterminen innan detta har kommit på plats. Därför är det givet att den avgiftsfria vaccinationen behöver förlängas med ytterligare ett år och fortlöpa 2025.

Vi har möjligheten att utrota livmoderhalscancern och studenter spelar en avgörande roll för att det ska vara möjligt. Låt oss ta den chansen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024